Kannanotot

Ajankohtaista

EU:n ilmastolaki hyväksyttiin parlamentissa

24.6.2021 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot
EU:n ilmastolaki hyväksyttiin tänään parlamentissa äänin 442 puolesta ja 203 vastaan. 51 äänesti tyhjää. Huhtikuussa saavutetussa parlamentin ja jäsenmaiden sovussa EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoite asettuu noin 57 prosenttiin. Vuoteen 2050 mennessä EU:n on tarkoitus olla hiilineutraali.
Äänestin ilmastolain puolesta, vaikka siinä määritelty 57 prosentin tavoite on liian matala. Meidän olisi pitänyt tavoitella vähintään 70 prosentin vähennystä vuoteen 2030 mennessä, jos olisimme halunneet, että Pariisin ilmastosopimuksessa linjattu 1,5 asteen lämpenemisraja on millään tavoin saavutettavissa. Parlamentin omassa esityksessä vähennystavoite oli puolestaan 60 prosenttia, joten lopputulos jäi tästäkin esityksestä.
Ilmastonmuutos etenee hälyttävää vauhtia. Eilen vuodetun IPCC:n tuoreimman raportin luonnos on pysäyttävää luettavaa. Sen mukaan ilmastonmuutos etenee vielä paljon nopeammin kuin aiemmin olemme arvioineet. Olen huolissani siitä, miten tänään hyväksytyllä ilmastolailla voimme mitenkään yltää Pariisin sopimuksen tavoitteisiin. Nyt tehdyillä päätöksillä olemme vauhdilla matkalla kohti 3 asteen lämpenemistä.
Lain hylkäämisellä emme kuitenkaan olisi saaneet edes sitovaa 57 prosentin vähennystavoitetta ja olisimme palanneet lähtöruutuun. Sekään ei olisi ollut hyvä vaihtoehto tässä tilanteessa, jossa ilmastoteoilla on tulipalokiire. Nyt meillä on ilmastolaki, joka turvaa sentään lähes 60 prosentin päästövähennykset seuraavan noin 10 vuoden aikana.
Ilmastolaki on nyt hyväksytty ja katse täytyy jo kääntää vuoden 2030 tuolle puolen. Seuraavan tavoitteen täytyy olla vuodelle 2040 sitova välitavoite, jossa vähennystavoite on vähintään 80 prosenttia. Haluan nopeasti nähdä komissiolta ilmastolainsäädäntöpaketin, joka tiedeperustaisesti heijastaa vähintään tämän tavoitetason vaatimukset sektorilainsäädäntöön. Mitä myöhemmin toimimme, sitä rajumpia vähennystavoitteiden täytyy olla, ja sitä nopeampia ilmastonmuutoksen jo joka tapauksessa tapahtuvat haitat.
Lisää:
Kuva: Markus Spiske / Unsplash
Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista