Kannanotot

Ajankohtaista

EU-komissio julkaisi työohjelmansa – ympäristölakeja hyllylle

17.12.2014 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Junckerin komissio lupaa valmistella kierrätys- ja ilmansaastelakeja uudelleen.

EU-komissio on julkaissut työohjelmansa. Komissio keskittyy edistämään investointeja ja kilpailukykyjä, jotta se saisi Eurooppaan luotua talouskasvua ja työpaikkoja. Samoin se aikoo edistää veronvälttelyä estäviä lakeja.

– Ei epäilystäkään: ykkössijalla ovat kasvu ja investoinnit, komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans vastasii komission tiedotustilaisuudessa kysyttäessä, mihin komission pitäisi tarttua ensimmäiseksi.

Timmermans korostaa myös energiaunionin, digitaalisten sisämarkkinoiden ja EU – Yhdysvallat -vapaakauppasopimuksen eteenpäin viemistä.

Samalla komissio hylkää osan valmisteilla olleesta lainsäädännöstä. Joukossa on keskeisiä ympäristölakeja. Komissio vakuuttaa, että se ei kuitenkaan ole luopumassa ympäristötavoitteista.
Kunnianhimoisempi kierrätyslaki?

Yksi hylkyyn joutuvista laeista on kierrätystä ja kaatopaikkajätteen määrää sääntevä jätedirektiivi. Komissio lupaa valmistella aiempaa kunnianhimoisemman direktiivin hylättävän tilalle.

Ilmanlaatua säätelevä lakipaketti joutuu niin ikään hyllylle. Lakiesityksessä oli tarkoitus säätää maakohtaisia päästörajoja osalle ympäristömyrkyistä. Komissio aikoo palata asiaan myöhemmin.

– Osa ehdotuksista saattaa mennä läpi sellaisenaan, osa voi muuttua. Se tehdään kuitenkin samalla kunnianhimolla kuin aiempikin lainsäädäntö, komission varapuheenjohtaja Timmermans sanoi.

Komissio hyllyttää myös valmisteilla olleen luomuasetuksen. Samoin Itämeren typenoksidipäästöjä ei vietäisi EU-lainsäädäntöön.

Komissio on perustellut poisvetoja paremmalla sääntelyllä. Komission mukaan uudelleen valmisteltava tai hylättävä lainsäädäntö on teknisesti kömpelöä. Osa ehdotuksista on ollut valmistelussa vuosia, eikä asioista ole päästy sopuun.
Pietikäinen: uusiakin lakeja tarvitaan

Euroopan parlamentti on keskustellut työohjelmasta. Suomalaismepit näkevät ohjelmassa sekä hyviä asioita että vielä avoimeksi jääviä asioita. Pietikäinen korostaa, että uuttakin lainsäädäntöä tarvitaan, vaikka moni puhuu nyt turhien säännösten karsimisesta.

– Hyvää on esimerkiksi digitaalisten sisämarkkinoiden lakipaketti. Ei voi tehdä yhteisiä markkinoita, jos ei ole yhteistä sääntelyä, Sirpa Pietikäinen (EPP) sanoo.

Komissio tuo työohjelmastaan tiedonannon. Komissio ei Pietikäisen mukaan esimerkiksi aio edistää niin sanottua ecodesign-direktiiviä, joka olisi edistänyt ympäristöystävällisiä investointeja.

– On  yrityksiä, jotka tekevät energiatehokkaita järjestelmiä, esimerkiksi hanoja. Jos meillä ei ole lainsäädäntöä, kukaan ei uskalla investoida näihin. Fiksuja rangaistaan, sillä joka tekee halvemmalla ja huonommalla, voittaa esimerkiksi julkisissa hankinnoissa, Pietikäinen sanoo.

Kierrätystä säätelevä direktiivin kunnianhimoisempi toteutus kiinnostaa.

– Toivottavasti komissio tulee jonkun esityksen kanssa uudelleenarvion jälkeen, Pietikäinen sanoo.

Vihreiden Heidi Hautala arvioi, että komissio olisi menettänyt paljon ystäviä, jos se olisi hylännyt kiertotalousesityksensä.

– Edelläkävijäyritykset kuten Apple, Coca Cola, Shell ja Ikea ovat puolustaneet kiertotaloutta ja resurssitehokkuutta, eivät siis vain ympäristöpiirit. Meillä on nyt lupaus, jonka toteuttamista on seurattava tarkoin, Hautala sanoo tiedotteessaan.

Hautala on tyytyväinen, että Junckerin komissio on vastannut verovälttelykohuun. Hän sanoo vihreiden odottavan tositoimia verovälttelyn kitkemiseksi.

Juttu julkaistiin Yle Uutisissa

http://yle.fi/uutiset/eu-komissio_julkaisi_tyoohjelmansa__ymparistolakeja_hyllylle/7693170

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista