Kannanotot

Ajankohtaista

EU edelläkävijäksi kyberturvallisuudessa

8.10.2021 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa KannanototVauras Eurooppa KannanototYleinen

Kyberturvallisuus on yksi olennaisimmista turvallisuuspoliittisista kysymyksistä, johon kiinnittää huomiota. Jos haluamme rakentaa eurooppalaista puolustusunionia, ohittamaton osa sitä on yhteinen strategia ja merkittävä EU-tason yhteistyö kyberturvallisuudessa.

Kyberuhat ja -riskit ovat uudentyyppinen uhka: ne eivät tunne valtioiden rajoja tai rajoitu fyysisesti tietylle alueelle. Kuluneella viikolla huomasimme esimerkiksi, miten keskeiseksi yhteydenpitokanavaksi sosiaalisen median verkostot ovat ihmisten elämässä tulleet, kun Facebookin, WhatsAppin ja Instagramin useamman tunnin pituinen käyttökatko esti ihmisten yhteydenpidon. Olemme näistä alustoista nykyään niin riippuvaisia, että esimerkiksi niihin kohdistuva hyökkäys aiheuttaisi monenlaisia ongelmia. Tällaiset uhat yksinkertaisesti vaativat yhtenäistä, yksittäistä maata laajempaa lähestymistapaa. EU on sille luonnollinen paikka.

Euroopan komissio esitteli viime joulukuussa EU:n kyberturvallisuusstrategian, johon liittyi lokakuun täysistunnossa käsitelty mietintö EU:n kyberpuolustuskyvyn tilasta. Sen mukaan EU:n on vahvistettava globaalia edelläkävijyyttä kyberturvallisuudessa, aivan kuten Ursula von der Leyen sanoi syyskuussa Unionin tila -puheessaan. Tarvitsemme vahvempia globaaleja kumppanuuksia, mutta ehdottomasti myös parempaa yhteistä eurooppalaista panostusta viranomaisyhteistyöhön, alan tutkimukseen ja ennakointiin. Mietinnössä perätään yhteisen kyberyksikön perustamista tiedon jakamiseen EU:n sisällä sekä yhteisiä ja yhtenäisiä vastauksia kyberhyökkäyksiin ja sanktioiden asettamista hyökkäysten tekijöille. Mietinnössä nostetaan esille myös huoli muiden valtioiden, erityisesti Kiinan, Venäjän ja Pohjois-Korean aggresiivisesta käyttäytymisestä kyberympäristössä.

Lisätietoa:

Hyväksytty teksti: EU:n kyberpuolustuskyvyn tila

Euroopan komission tiedonanto EU:n uudesta kyberturvallisuusstrategiasta

Teksti on osa lokakuun 1. uutiskirjettäni.

Kuva: Adi Goldstein / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista