Kannanotot

Ajankohtaista

Eläinkokeista on luovuttava

24.4.2018 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Eläinkokeiden käytölle ei enää ole ihmisen turvallisuuteen perustuvia tarpeita. Niiden käytöstä on luovuttava vähitellen – mieluiten mahdollisimman pian. Eläinkokeet eivät ole luotettavia ja ne eivät takaa tuotteiden turvallisuutta tai lääkkeiden vaikuttavuutta ihmisille. Testaamalla meikkejä rotilla, saamme rotille turvallisia meikkejä.

Vaihtoehtoiset menetelmät, kuten testit kantasolualustoilla, antavat ihmisvaikutuksista luotettavampaa tietoa ja kaiken lisäksi eläinkokeita edullisemmin. Ne kattavat jo nykyään lähes kaikki testaustarpeet. Vaihtoehtoisten tutkimusmenetelmien kehittämistä, hyväksymistä ja käyttöä on aktiivisesti edistettävä sekä siirryttävä hyödyntämään jo olemassa olevia vaihtoehtoisia menetelmiä.

EU:n kosmetiikan eläinkoekielto on hyvä esimerkki siitä, että kosmetiikkasektori ei ole kärsinyt eläinkoekiellosta vaan se on kannustanut uusiin innovaatioihin vaihtoehtoisten menetelmien saralla.

Nyt tulee työskennellä kohti globaalia kosmetiikan eläinkoekieltoa ja niiden korvaamista paremmilla vaihtoehtoisilla menetelmillä.

Euroopan parlamentti tulee keskustelemaan ja äänestämään ensi viikolla päätöslauselmaesityksestä Kosmetiikka-alan eläinkokeiden maailmanlaajuinen lopettaminen, jonka tavoitteena on maailmanlaajuinen kosmetiikan eläinkoekielto vuoteen 2023 mennessä.

EU:n kosmetiikan eläinkoekielto ei ole vaarantanut kosmetiikkateollisuuden kehitystä, vaan päinvastoin kannustanut vaihtoehtoisten menetelmien kehittämiseen. Vaihtoehtoisia menetelmiä on siis jo olemassa ja niitä kehitetään jatkuvasti lisää.

Globaalin eläinkoekiellon kautta kuluttajat tulisivat saamaan parempia, eettisempiä ja turvallisempia kosmetiikkatuotteita ilman, että eläinten hyvinvointia vaarannetaan. EU kansalaisista 90 % on samaa mieltä, että on tärkeää asettaa korkeat maailmanlaajuiset eläinten hyvinvoinnin standardit.

Tulemme viemään tämän esityksen YK:n pääsihteerille.

Se, miten me kohtelemme eläimiä, kertoo meistä itsestämme.

© European Commission

© European Commission

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista