Kannanotot

Ajankohtaista

Eläinkokeista on luovuttava vuoteen 2030 mennessä

17.9.2021 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Parlamentti vaatii eläinkokeista luopumisen toimintasuunnitelmaa jatkona heinäkuussa käytyyn täysistuntokeskusteluun samasta aiheesta. Kirjoitin asiasta heinäkuun uutiskirjeessä. Löydät vanhat uutiskirjeet täältä.

Eläinkokeiden käytölle ei enää ole merkittävästi ihmisen turvallisuuteen perustuvia tarpeita, ja vaihtoehtoiset tutkimusmenetelmät kattavat jo nykyään lähes kaikki testaustarpeet. Eläinkokeiden käytöstä on luovuttava vähitellen – mieluiten mahdollisimman pian. Äänestin sen puolesta, että toimintasuunnitelman tavoitteeksi pitäisi asettaa eläinkokeiden lopettaminen. Aiheesta keskusteltiin jo heinäkuun täysistunnossa suullisen kysymyksen muodossa, jonka allekirjoitin.

Vaihtoehtoisten tutkimusmenetelmien kehittämistä, hyväksymistä ja käyttöä täytyy aktiivisesti edistää sekä siirtyä hyödyntämään jo olemassa olevia vaihtoehtoisia menetelmiä.

Mielestäni myös Euroopan kemikaaliviraston ECHA:n olisi päivitettävä tulkintaansa tarpeellisista tai vaadituista eläinkokeista vastaamaan vaihtoehtoisten menetelmien nykymahdollisuuksia ja edistämään niiden käyttöönottoa. Nykyisellään vaihtoehtoisia menetelmiä ei ole otettu riittävästi käyttöön.

Elokuun lopussa avattiin allekirjoitusten keräys eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen, joka vaatii kosmetiikan eläinkoekiellon turvaamista ja vahvistamista, EU:n kemikaalilainsäädännön muuttamista ja konkreettisen suunnitelman edistämistä eläinkokeettomaan tieteeseen siirtymiseksi.

Lue lisää: 

Lopullinen päätöslauselma: Suunnitelmat ja toimet, joilla vauhditetaan siirtymistä innovointiin ilman eläinten käyttöä tutkimuksessa, lakisääteisessä testauksessa ja koulutuksessa 

Eläinkokeista on luovuttava -blogikirjoitukseni

Pelastetaan eläinkokeeton kosmetiikka – Ei eläinkokeille Euroopassa -kansalaisaloite

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista