Kannanotot

Ajankohtaista

Ekologia ja ekonomia rinnakkain päätöksenteossa

17.1.2020 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototUutiskirje

Luonnon monimuotoisuuden katoaminen on ilmastonmuutosta näkymättömämpi ja vakavampi uhka. Se on myös peruttamaton. Kuitenkin keskustelu luonnon monimuotoisuudesta on jäänyt ilmastokeskustelun jalkoihin. Aivan kuten ilmasto, luonnon monimuotoisuus pitää ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa kuten kestävän rahoituksen kriteereissä, kiertotaloudessa, julkisten rahojen suuntaamisessa sekä ilmastopolitiikassa.
Tämä vuosi on biodiversiteetin ja luontopääoman supervuosi. Komissio on luvannut esittää keväällä ehdotuksen 2030 biodiversiteettistrategiasta ja lokakuussa järjestetään kansainvälinen biodiversiteettikokous Kunmingissa Kiinassa.

YK:n bioidiversiteettikokouksessa on tarkoitus sopia luonnon monimuotoisuuden mittareista, eli biodiversiteetti-indikaattoreista, joita tulee käyttää kaiken päätöksenteon arviointipohjassa, sekä kattavasta keinovalikoimapaketista, jolla ekosysteemejä voidaan suojella tehokkaasti. Nyt on viimeinen hetki toimia, kuten Hallitustenvälisen luonnon monimuotoisuus- ja ekosysteemipalvelupaneelin IPBESI:n raportista selviää. Kansainvälistä yhteistyötä ja tavoitteita biodiversitettikadon pysäyttämiseksi on tehty jo vuosikymmeniä, mutta asetettuja tavoitteita ei ole saavutettu.

Parlamentti päätti tällä viikolla kantansa EU:n kannaksi lokakuun biodiversiteettikokoukseen. Parlamentti esittää 30 % suojelutavoitetta maa-ja merialueille niin Euroopassa kuin globaalistikin. Lisäksi biodiversiteetti tulee ottaa huomioon kaikessa EU:n päätöksenteossa. Jotta tämä olisi mahdollista parlamentti vaatii 10 % tulevasta monivuotisesta rahoituskehyksistä kohdistettavan luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen.

Luonnon monimuotoisuuteen pitää suhtautua politiikassa enemmän kuin talouteen – ekologia ja ekonomia rinnakkain.

Hallitustenvälisen luonnon monimuotoisuus- ja ekosysteemipalvelupaneelin (IPBES) 2019 raportin tiivistelmän voit lukea täältä.

Tämän ja muita täysistuntoviikon aiheita löydät uutiskirjeestäni. Tilaa uutiskirje

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista