Kannanotot

Aidosti asiallasi

Digitaalisesta lompakosta helpotusta arkeen

1.3.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaUutiskirje

Kauan odotettu ja tarpeellinen digitaalinen lompakko tuo helpotusta jokaisen EU-kansalaisen arkeen.

Digilompakkoonsa puhelimessa jokainen voi säilöä helposti käytettäväksi kaikki tarvitsemasi dokumentit, kuten ajokortin, passin, lääkemääräykset, tutkinnot ja vaikkapa kirjastokortin. Digitaalista lompakkoa voi käyttää myös sähköisen tunnistautumiseen verkossa, jolloin sekin nopeutuu, eikä erilaisia sovelluksia välttämättä tarvita. Digitaalista lompakkoa voi näin käyttää muun muassa maksujen suorittamiseen, sopimusten allekirjoittamiseen tai iän todistamiseen.

Digitaalinen lompakko toimii kaikkialla EU:ssa ja helpottaa huomattavasti EU-kansalaisten liikkumista ja arkea eri jäsenmaissa. Suurten verkkoalustojen pitää hyväksyä digitaalinen lompakko kirjautumiseen ja joidenkin palveluiden tulee myös hyväksyä se tunnistautumiseen.

Luonnollisesti tietoturvallisuudesta on huolehdittu, ja digitaalinen lompakko parantaa sitä, sillä dataa ei tällöin joudu usean eri palvelun käyttöön. Tästä tulee kansalaisen arkea merkittävästi helpottava työkalu, mutta luonnollisesti mitään pakkoa käytölle ei ole ja esimerkiksi viranomais- ja muiden palveluiden on toimittava esteettömästi myös niille ihmisille, joilla tällaista digilompakkoa ei ole.

Kuva: Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista