Kannanotot

Ajankohtaista

Digipalveluiden sääntelypaketti hyväksyttiin parlamentissa

21.1.2022 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Toinen EU:n isoista digilainsäädäntöpaketeista eli digipalvelusäädös oli täysistunnon käsittelyssä tammikuun täysistunnossa. Istunnossa äänestettiin yli sadasta muutosehdotuksesta, jotka koskivat esimerkiksi verkkoalustojen suositussisältöjen tai kohdennetun mainonnan käyttöä sekä mediasisältöjen poistamista verkkoalustoilta. Parlamentti hyväksyi kantansa digipalvelusäädökseen torstaina.

Digipalvelusäädöksessä eli lempinimeltään DSA:ssa on keskeistä ehkäistä verkkoympäristössä tapahtuvia rikoksia ja varmistaa, että siitä, mikä on laitonta oikeassa elämässä, tulee laitonta myös verkossa. Tämä koskee esimerkiksi vihapuhetta ja muun laittoman materiaalin tunnistamista sosiaalisessa mediassa. Olen pitänyt DSA:ssa erityisen tärkeänä sitä, että sillä pystyttäisiin kitkemään sukupuolittunutta vihapuhetta ja naisten ja tyttöjen kohtaamaa häirintää verkossa sekä velvoittamaan verkkoalustoja poistamaan häiritsevää materiaalia. Parlamentin kannassa linjataan muun muassa, että tällainen sisältö täytyy poistaa viipymättä.

Digipalvelusäädös sääntelee verkossa toimivia välitys- ja säilytyspalveluja, verkkoalustoja ja sosiaalisen median alustoja, joita miljoonat eurooppalaiset käyttävät päivittäin. Näiden palvelujen ja alustojen sääntely on tarpeen, koska erityisesti isot internet- ja sosiaalisen median alustat ovat niin iso osa ihmisten arkea, että ne ovat käytännössä kuin verkkoon sijoittuneita julkisia tiloja. Siksi ne eivät voi toimia enää pelkästään omien sääntöjensä varassa ja olla erillisiä todellisuuksia, joissa laiton tai rikollinen toiminta ei ole kiellettyä.

Molempiin EU:n isoihin digilainsäädäntöpaketteihin on nyt muodostettu parlamentin kanta, ja digipalvelu- ja digimarkkinasäädökset etenevät parlamentin ja neuvoston välisiin neuvotteluihin, joissa lopullinen teksti muotoutuu. Valmista on tarkoitus tulla Ranskan puheenjohtajakauden aikana eli ennen kesäkuun loppua. Tämä näyttää mahdolliselta, sillä myös jäsenmaiden puolella on paljon tahtoa saada läpi paketit, jotka sääntelevät verkkomaailman toimijoita ja tekevät verkkopalveluista turvallisempia kuluttajille sekä verkkomaailman kilpailuasetelmista reilumpia.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Digipalvelusäädös

Teksti on osa tammikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Marques Thomas / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista