Kannanotot

Ajankohtaista

Daphne Caruana Galizian kohtalo muistuttaa, ettei medianvapaus ole itsestäänselvyys

21.10.2022 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Maltalaisen toimittajan Daphne Caruana Galizian murhasta on kulunut viisi vuotta. Caruana Galizian murha on järkyttävä tapaus, joka on ollut EU:ssa elävä muistutus siitä, että emme voi ottaa lehdistönvapautta ja median moniäänisyyttä itsestäänselvyytenä. Jos emme pidä aktiivisesti huolta demokratiasta ja oikeusvaltiosta, myös median vapaus rapautuu. Aidosti moniääninen ja -puolinen media taas ylläpitää demokraattista järjestelmää ja tuo tietoisuuteen vallanpitäjien väärinkäytöksiä. Siksi on erityisen huolestuttavaa, jos toimittajien vainoamiseen ja jopa murhiin sekaantuvat vallanpitäjät.

Tästä muistuttaa myös kansainvälinen päivä toimittajiin kohdistuneiden rikosten rankaisemattomuuden lopettamiseksi 2. marraskuuta.

Teemapäivän edellä Euroopan parlamentti äänesti lokakuun toisessa täysistunnossa päätöslauselmasta, joka koskee oikeusvaltion tilaa Maltassa ja Daphne Caruana Galizian murhaa. Maltassa hallituksen edustajien on epäilty sekaantuneen Caruana Galizian murhaan hänen kirjoitettuaan Maltan hallituksen korruptiosta, eikä todellisia syyllisiä ole saatettu vastuuseen teosta. Parlamentti tuomitsi päätöslauselmassaan Maltan hallituksen haluttomuuden auttaa ja edistää tutkintaa ja nosti esille myös muita Maltan oikeusvaltiota heikentäviä elementtejä, kuten medianvapauden ja -monimuotoisuuden heikkoudet sekä Euroopan syyttäjäviraston EPPO:n tutkimat Maltaan liittyvät tapaukset. Parlamentin mukaan kaikki Caruana Galizian murhaan liittyvät henkilöt on saatava oikeuden eteen.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti oikeusvaltioperiaatteesta Maltassa viisi vuotta Daphne Caruana Galizian murhan jälkeen

 

Teksti on osa lokakuun II uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista