Torstaina 30. marraskuuta käynnistynyt COP28-ilmastokokous järjestään tänä vuonna Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaissa. Lokaatio ei ole ainoa tekijä, joka vie kokouksen uskottavuutta, sillä kokouksen puheenjohtajaksi on valittu Arabiemiirikuntien valtiollisen öljy-yhtiön toimitusjohtaja Sultan Al Jaber. Suurena öljyntuottajamaana Yhdistyneitä arabiemiirikuntia ei voida pitää ilmastonmuutoksen vastaisen työn kärkimaana tai esimerkkinä.
Odotukset ilmastokokoukselle eivät ole järin korkealla. Kokouksen lokaation lisäksi myös öljy-yhtiöiden voimakas lobbaus ja jatkuvat uudet öljynporausten aluevaraukset eivät herätä luottamusta öljyn käytön lopettamiseksi.
COP28 käsittelyssä on muun muassa uusi tappio- ja vahinkorahasto, josta ehdittiin sopia jo konferenssin ensimmäisenä päivänä. Tappio- ja vahinkorahastolla on tarkoitus tukea köyhempiä ja heikommissa asemissa olevia maita ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. EU on luvannut rahastoon yhteensä 27,1 miljoonaa dollaria, joiden lisäksi Ranska, Saksa ja Italia ovat kukin luvanneet 100 miljoonaa dollaria tai hieman jopa yli. Ehkä jopa yllättäen myös isäntämaa lupasi tukea rahastoa 100 miljoonalla dollarilla. Yhdysvaltojen 17,5 miljoonaa dollaria sen sijaan on lähinnä vain vitsi.
Tappio- ja vahinkorahasto on tärkeä työkalu heikoimmissa asemissa olevien maiden tukemiseksi. On kuitenkin tärkeä muistaa, että paras tapa tukea näitä maita on päästöjen radikaali vähentäminen ja öljyn käytön kielto. Toivon siksi konkreettisia päätöksiä öljyn käytön lopettamiseksi. Tarvitsemme ensin uusien esiintymien avauskiellon, minkä jälkeen öljyn käytön kielto voitaisiin asettaa esimerkiksi vuodelle 2035.
Ilmastokokouksen agendalla on myös kestävä rahoitus, jonka tarkoituksena on sekä torjua ilmastonmuutosta, että tukea oikeudenmukaista siirtymää. Pietikäisen mukaan rahoitusta tulisi lisätä merkittävästi.
Nykyisillä toimillamme olemme matkalla kohti 3°C lämpötilan nousua vuosisadan loppuun mennessä. Ilmastonmuutos ei ole enää vain mikään tulevaisuuden ongelma vaan näemme ilmastonmuutoksen vaikutuksia jo nyt. Tänä vuonna maapallon keskilämpötila ylitti hetkellisesti kahden celsiusasteen rajapyykin esiteollisen ajan mittausarvosta. Kysymys ilmastonmuutoksen torjunnan hintalapusta ei voi olla enää validi argumentti, kun vastassamme on elinkelvoton planeetta. Sitä paitsi, rahamme ovat tällä hetkellä kiinni kestämättömissä kohteissa. Rahoituksen nyt uudelleenohjaaminen ja sen osittainen kasvattaminen vihreään siirtymään on kymmenkertaisesti halvempaa, kuin tekemättä jättäminen. Mitä nopeammin asiaan reagoimme, sitä halvempaa ilmastonmuutoksen torjunta on.
Käsittelyssä oleva Pariisin ilmastosopimuksen toteutumisen tilannekatsaus on selkeä. Emme ole lähelläkään Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden toteutumista ja vaikuttamisaikamme on aivan pian loppumassa, mikäli aiomme rajoittaa lämpenemisen 1,5 °C. Tässä emme voi olla vain syyttävinä sormina, sillä edes omat EU- ilmastolainsäädäntömme eivät ole linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. On täysin selkeää, että jatkuvat ilmastokokoukset ovat riittämättömiä, ellemme välittömästi sovi kansainvälisistä konkreettisista toimista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.
COP28-ilmastokokous 30. marraskuuta – 12. joulukuuta 2023.
Linkki COP28 sivuille: https://unfccc.int/cop28
Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan