Kannanotot

Aidosti asiallasi

COP28-ilmastokokous alkaa ensi viikolla

24.11.2023 Aidosti asiallasiAjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa Kannanotot

28. ilmastokokous COP28 alkaa ensi viikon torstaina Dubaissa. Ilmastokokouksen paikka ei herätä luottamusta, sillä Yhdistyneitä arabiemiirikuntia ei voida pitää ilmastonmuutoksen vastaisen työn kärkimaana. Lähes kaksi viikkoa kestävässä kokouksessa käsitellään ilmastotavoitteita, ilmastonmuutokseen vastaamista, ilmastorahoitusta, ilmastoteknologiaa ja sukupuolten välisen tasa-arvon merkitystä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Keskustelussa on, miten Pariisin ilmastosopimuksesta vuodelta 2015 on pidetty kiinni. On selvää, että nykyisillä toimilla vuoden 2030 ilmastotavoitteista ei millään pystytä pitämään kiinni. Tämä on ihmiskunnan kohtalonkysymys, ja maailman johtajilta tarvitaan nyt jos koskaan selkärankaa kirimään ilmastotavoitteita muun muassa kieltämällä fossiilisten polttoaineiden käyttö vuodesta 2035. Ilmastorahoituksen vahvistaminen on tärkeässä asemassa. Erityisesti rahaa tulee allokoida fossiilisten ja muuten ilmastolle haitallisista tuista vihreään siirtymään ja muuhun ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön.

Valitettava tosiasia on se, että pahimmat vaikutukset ilmaston lämpenemisestä koetaan siellä, missä päästöjä ei kuitenkaan niin paljoa synny. Toisin sanoen rikkaat länsimaat aiheuttavat teollisuudellaan päästöjä, joiden vaikutukset koetaan muualla. COP28-kokouksessa keskustelussa on myös tärkeä menetys- ja vahinkorahasto, jonka tarkoituksena on ohjata resursseja erityisen haavoittuvassa asemassa oleville maille, jotka kärsivät ilmastoliittännäisistä katastrofeista, kuten tulvista ja kuivuudesta. Tämä on oikeudenmukaisuuden kannalta erityisen tärkeää.

Ilmastokokouksessa keskustellaan myös sukupuolten välisestä tasa-arvosta, sillä suurin osa maailman köyhistä on naisia, jotka kärsivät eniten ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Naisten aseman parantamisella on valtava vaikutus myös ilmaston lämpenemisen vastaisessa työssä. 

Odotan COP28-kokoukselta jämeriä toimia, jotta pystymme pysymään 1,5 asteen tavoitteessa ilmaston lämpenemisen suhteen.

 

 

Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Lähde: IPCC AR6 Synthesis Report

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista