Kannanotot

Ajankohtaista

COP27-ilmastokokous keskellä energiakriisiä on tärkempi kuin koskaan

18.10.2022 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototMedialle

Lokakuun toisella täysistuntoviikolla Euroopan parlamentti äänesti uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden käytöstä meriliikenteessä sekä vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönotosta. Molemmat ovat osa Fit for 55 -lakipakettia, jonka tarkoituksena on vähentää EU:n nettohiilijalanjälkeä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, jotta hiilineutraaliuteen päästäisiin vuonna 2050. Erityisesti kansainvälisen meri- ja lentoliikenteen päästöjen on arvioitu kasvavan. Uusiutuvat polttoaineet ja niiden infrastruktuuri ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta liikenteen päästöjä saadaan laskemaan.

EU:n ja Venäjän tulehtuneet välit Ukrainan sodan vuoksi eivät ole vain geopoliittinen uhka, vaan niillä on myös merkittäviä vaikutuksia ilmastonmuutoksen etenemiseen. Nyt jos koskaan EU:n on siirryttävä kokonaan pois Venäjän fossiilisesta energiasta. Uusiutuviin energiamuotoihin investoiminen on välttämätöntä Euroopan omavaraisuuden turvaamiseksi ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Jokainen sentti Putinin taskuun on myös sentti ilmastonmuutoksen edistämiseksi.

Venäjän aggression seuraamuksia ilmastonmuutokseen on vaikea arvioida. EU on vastannut Venäjän toimiin muun muassa nostamalla uusiutuvien energiamuotojen sekä energiatehokkuuden tavoitteita osana RePowerEU-aloitetta. Toisaalta turhautunut Venäjä polttaa mielivaltaisesti kaasua vapauttaen valtavat määrät kasvihuonekaasuja ilmakehään. Venäläisen kaasun hyväksyminen EU-taksonomian piiriin oli täysin vastuutonta. Venäjän toimista näemme jälleen, kuinka kestävää ja vihreää Itämereen vuotanut kaasu on.

YK:n ilmastokokous COP27 järjestetään tänä vuonna Egyptissä Sharm-el-Sheikhissä 6.-18. marraskuuta. COP27 on erityisen merkittävä ilmastokokous Venäjän aggression aiheuttaman energiakriisin takia. Toivon kokoukselta kunnianhimoisia lyhyen ja keskipitkän aikavälin tavoitteita sekä konkreettisia toimia niiden saavuttamiseksi.

Meillä ei ole enää aikaa asettaa tavoitteita tulevaisuuteen ja katsoa myöhemmin, kuinka niihin päästäisiin. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet ja lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen luisuvat käsistämme. Tarvitsemme konkreettisia lyhyen ja keskipitkän aikavälin toimia. Uutta fossiilisten energiamuotojen infrastruktuuria ei tulisi edistää enää lainkaan. EU:n päätös nostaa uusiutuvien energiamuotojen tavoite 45 prosenttiin ei ole riittävä. Tarvitsemme niin EU:ssa kuin kansainvälisestikin kunnianhimoisempia uusiutuvan energiamuotojen tavoitteita.

Usein puhutaan uuden uusiutuvan energian infrastruktuurin hintalapusta. On kuitenkin syytä muistaa, että toimettomuuden kustannukset ovat aina moninkertaisesti korkeammat, puhumattakaan siitä, millaiset vaikutukset kiihtyvällä ilmastonmuutoksella on yhteiskunnille, ihmisoikeuksille, eläimille, luonnon monimuotoisuudelle ja ympäristöjen elinkelpoisuudelle. Mitä nopeammin investoimme puhtaisiin energiamuotoihin, sitä halvemmaksi lopulliset kustannukset tulevat.

Parlamentin päätöslauselma COP27-kokouksesta toteaa myös, että maailmanlaajuinen energiasiirtymä on toteutettava entistä nopeammin Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan ja sen seurausten vuoksi. Parlamentti kehottaa myös EU:ta ja kaikkia G20-maita osoittamaan johtajuutta ilmastotoimissa ja sitoutumaan kunnianhimoisempiin kasvihuonekaasujen vähentämistavoitteisiin ennen COP27:aa.  Lisäksi parlamentti korostaa EU:n ilmastorahoituksen jatkamisen tärkeyttä.

Lue lisää:

Parlamentin hyväksytty teksti Egpytin COP27-ilmastokokouksesta

COP27-ilmastokokouksen virallinen sivu

 

Teksti on osa lokakuun II uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Michael Held / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista