Kannanotot

Ajankohtaista

Brexitin jälkeinen EU-UK-yhteistyösopimus voimaan

30.4.2021 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa KannanototVauras Eurooppa KannanototYleinen

EU:n ja Ison-Britannian kauppa- ja yhteistyösopimus astuu pysyvästi voimaan toukokuun alussa. Sopimusta on vuoden alusta lähtien sovellettu väliaikaiselta pohjalta ennen parlamentin antamaa suostumusta. Tiistai-iltana käydyssä täysistunnon äänestyksessä parlamentti puolsi lähes yksimielisesti sopimuksen saattamista voimaan.

EU:n ja myös parlamentin täytyy kuitenkin sopimuksen hyväksymisenkin jälkeen pysyä tarkkana siitä, että Pohjois-Irlannin riippumattomuudesta ja asemasta pidetään huolta.

Brexit on surullinen esimerkki politiikan epäonnistumisesta. Se on maksanut Isolle-Britannialle jo satoja miljardeja puntia, ja Euroopan komission arvioiden mukaan maan bruttokansantuote pienenee EU:sta lähtemisen vuoksi 2,25 prosentilla vuoteen 2022 mennessä. Toisaalta sopimusneuvottelut on nyt käyty, sopimus on hyväksytty, ja nyt on aika kääntää sivua ja mennä eteenpäin. Koko Brexit-prosessi on kolhinut EU:n ja Ison-Britannian suhteita, ja nyt niitä täytyy viritellä uudelleen positiiviselle taajuudelle. Esimerkiksi juurikin tuleva Glasgow’n ilmastokokous on siihen hyvä tilaisuus: Yhdysvallat-EU-Iso-Britannia-rintamalla voidaan yhdessä tehdä töitä esimerkiksi hyviin päästövähennystavoitteisiin pääsemiseksi.

Lisätietoa:

EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kauppa- ja yhteistyösopimus kokonaisuudessaan.

Parlamentin päätöslauselma ”Euroopan unionin ja Yhdistyneen Kuningaskunnan välisten neuvottelujen tulokset”.

Teksti on osa huhtikuun uutiskirjettäni – lue koko kirje täältä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista