Kannanotot

Ajankohtaista

Brexitin jälkeinen EU-UK-yhteistyösopimus voimaan

30.4.2021 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa KannanototVauras Eurooppa KannanototYleinen

EU:n ja Ison-Britannian kauppa- ja yhteistyösopimus astuu pysyvästi voimaan toukokuun alussa. Sopimusta on vuoden alusta lähtien sovellettu väliaikaiselta pohjalta ennen parlamentin antamaa suostumusta. Tiistai-iltana käydyssä täysistunnon äänestyksessä parlamentti puolsi lähes yksimielisesti sopimuksen saattamista voimaan.

EU:n ja myös parlamentin täytyy kuitenkin sopimuksen hyväksymisenkin jälkeen pysyä tarkkana siitä, että Pohjois-Irlannin riippumattomuudesta ja asemasta pidetään huolta.

Brexit on surullinen esimerkki politiikan epäonnistumisesta. Se on maksanut Isolle-Britannialle jo satoja miljardeja puntia, ja Euroopan komission arvioiden mukaan maan bruttokansantuote pienenee EU:sta lähtemisen vuoksi 2,25 prosentilla vuoteen 2022 mennessä. Toisaalta sopimusneuvottelut on nyt käyty, sopimus on hyväksytty, ja nyt on aika kääntää sivua ja mennä eteenpäin. Koko Brexit-prosessi on kolhinut EU:n ja Ison-Britannian suhteita, ja nyt niitä täytyy viritellä uudelleen positiiviselle taajuudelle. Esimerkiksi juurikin tuleva Glasgow’n ilmastokokous on siihen hyvä tilaisuus: Yhdysvallat-EU-Iso-Britannia-rintamalla voidaan yhdessä tehdä töitä esimerkiksi hyviin päästövähennystavoitteisiin pääsemiseksi.

Lisätietoa:

EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kauppa- ja yhteistyösopimus kokonaisuudessaan.

Parlamentin päätöslauselma ”Euroopan unionin ja Yhdistyneen Kuningaskunnan välisten neuvottelujen tulokset”.

Teksti on osa huhtikuun uutiskirjettäni – lue koko kirje täältä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Liity tältä sivulta uutiskirjeen tilaajaksi.

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tältä sivulta Sirpan tukijoukkoihin.

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista