Kannanotot

Ajankohtaista

Brexit – ollako vai eikö olla?

30.6.2016 AjankohtaistaBlogiSirpa sanonut

Brittien päätöstä pitää kunnioittaa. Demokratia ei ole väärässä, mutta sen tuottamat päätökset ovat toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän fiksuja. Ihmisillä oli erilaisia syitä äänestää EU-eron puolesta. Osa vastusti globalisaatiota ja sen tuomaa epävarmuutta ja töiden menetystä. Toisilla taustalla oli periaatteellinen vastustus ylikansallisia instituutioita ja rakenteita kohtaan. Valitettavasti myös osa äänesti harhaanjohtavan kampanjoinnin perusteella, surullisenkuuluisan bussimainoksen innoittamana. Oli äänestyksen peruste mikä tahansa, kansanäänestyksen tulosta tulee kunnioittaa.

On vältettävä koko kansan leimaamista äänestyksen perusteella. Kaikissa jäsenmaissa on hyviä ja huonoja, fiksuja ja vähemmän fiksuja. Lynkkaysmieliala ei rakenna mitään muuta kuin kuiluja ja epäymmärrystä ihmisten välille. Tämän voimme todeta Euroopan sotaisasta historiasta. Islannin eteneminen puolivälieriin jalkapallon EM-kisoissa oli hieno saavutus pienelle Pohjoismaalle, mutta valitettavan monien mielestä sen teki erityisen hienoksi se, että putoajana oli Englanti. Kostolla ja vahingonilolla emme pääse eteenpäin.

On tärkeää ryhtyä nopeisiin neuvotteluihin, jotta taloustilanne ja markkinat saadaan rauhoitettua. Pahinta eurooppalaisten ihmisten kannalta on jäädä paikoilleen seisomaan ja jättää ongelmat ratkaisematta. Jos on muuttanut toisen naisen luo, on parempi laittaa vanhassa suhteessa eroprosessi vireille. Mutta EU:n puolelta on myös jätettävä tilaa peruutusaskeliin. Jos britit haluavat jossain vaiheessa pyörtää päätöksensä, sen on oltava mahdollista. EU ei heitä ketään ulos pakolla.

Irtautumisneuvottelut kestävät pisimmillään kaksi vuotta. On arvioitu, että kuluu jopa 5-7 vuotta ennen kuin uudet sopimusjärjestelyt ovat pystyssä. Kaikille parhaan lopputuloksen kannalta on pyrittävä mahdollisimman hyviin yhteistyösuhteisiin. Vielä on auki, minkä muodon suhteet ottavat. Norjan yhteistyömalli tarjoaisi hyvän esimerkin, mutta nähtäväksi jää kiinnostaako näin tiivis yhteistyö brittejä – äänestiväthän he juuri jäsenmaksuja ja EU-lainsäädäntöä vastaa, jotka ovat olennaisia elementtejä Norja-EU -suhteissa.

Brittien lähtö ei ole EU:n loppu. Mutta muutos luo tarpeen uudistua. Ennen kaikkea EU:n on vastattava sosiaalisen turvan ja hyvinvoinnin tarpeeseen. Ihmiset ovat vailla eurooppalaista suojaa, kun julkisia talouksia sopeutetaan tai jos hallitus mielivaltaisesti kaventaa joidenkin ihmisryhmien oikeuksia, olipa kysymys sitten toimittajien vapauksista tai vanhuksien oikeuksista kuntoutuspalveluihin. EU:lla ei ole keinoja puuttua romanien kadulle heittämiseen tietyissä jäsenmaissa. Tämä näkyy meidän kaduillamme kerjäläisinä.EU:ssa huutavin puute koskee kansalaisten hyvinvointia, joka on jäänyt monien osalta toteutumatta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista