Kannanotot

Ajankohtaista

Biodiversiteettistrategian toteutuksella on nyt kiire: raportin mukaan luonnon tila EU:ssa heikkenee

19.10.2020 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototYleinen

Luonnon tila EU:ssa heikkenee yhä edelleen, ja rajusti. Näin kertoo Euroopan ympäristökeskuksen uusin State of Nature in the EU -raportti, joka julkaistiin tänään. On tärkeää, että ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden tilaa seurataan aktiivisesti, ja että raportteja julkaistaan säännöllisesti.

Me ihmiset olemme toiminnallamme hävittäneet maapallolta lukemattomia lajeja, ja sama meno näyttää jatkuvan, ellemme nyt ryhdy toimiin. Vaikka ympäristönsuojelussa on EU:ssa otettu askelia eteenpäin ja suojeltavien alueiden määrä ja pinta-ala on kasvanut, uusin raportti osoittaa, että tämänhetkiset suojelutoimet eivät ole kokonaisuudessaan riittäviä EU:n biodiversiteettistrategian vuoden 2020 tavoitteen saavuttamiseksi. Suojeltavista elinympäristöistä ja lajeista suurin osa on heikosti tai huonosti suojeltu, ja monen niiden tila jatkaa heikkenemistään. Jopa 81 prosenttia lajien elinympäristöistä EU:ssa on kehnossa kunnossa. Erityisesti elinympäristöjen ja lintujen suojelu laahaa perässä. Muiden lajien kuin lintujen suojelu on ilahduttavaa kyllä lähes saavuttanut tavoitteensa.

Raportin mukaan elinympäristöjen ja lajien parempi suojelu vaatii nyt perustavanlaatuisia muutoksia ruoantuotantoon ja -kulutukseen, metsienkäyttöön ja rakentamiseen. Tehomaatalous, asutuksen laajeneminen ja kestämätön metsänhoito ovat suurimmat uhat eurooppalaisen luonnon hyvinvoinnille, samoin kuin ilman, veden ja maaperän saasteet sekä laiton tai kestämätön metsästys ja kalastus joissakin jäsenmaissa. Myös luonnonsuojelutoimien toteuttamisen täytyy tehostua ja ilmastotoimien saavuttaa entistä kunnianhimoisempi taso, erityisesti liikenteen ja energiapolitiikan alueilla.

Meidän täytyy nyt vauhdilla ryhtyä toteuttamaan EU:ssa kunnianhimoista biodiversiteettistrategiaa ja tehdä sitä tukevia päätöksiä. Biodiversiteetin säilyttäminen on edellytys elämälle, luonnon elinvoimaisuudelle, ilmastonmuutoksen torjumiselle ja myös taloudelle.

Euroopan ympäristökeskus julkaisee EU-maiden luontodirektiivien alaisiin toimiin perustuvia State of Nature -raportteja joka kuudes vuosi – kiitos jälleen kerran valaisevasta raportista. Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan keskuksen sivuilla englanniksi, ja suomeksi sivuilta löytyy tiivistelmä raportin keskeisimmistä tuloksista.

Pidän aiheesta myös Instagram-liven professori Janne Kotiahon kanssa torstaina 22.10.2020 kello 17. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan, kysymään ja keskustelemaan!

Lue raportti kokonaisuudessaan täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista