Kannanotot

Ajankohtaista

Avoimuus hyödyttää myös yrityksiä

6.11.2014 AjankohtaistaGlobaali Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauhaVauras Eurooppa Kannanotot

Verolainsäädännön aukkoja käyttävät hyväkseen monet kansainväliset yhtiöt. Tänään paljastuneiden tietojen mukaan suuryritykset kuten Ikea ja Deutsche Bank ovat minimoineet Luxembourgin viranomaisten ja siellä toimivien konsulttitoimistojen avulla veronsa lähes nollaan. Esimerkiksi Ikea on maksanut veroa Australiassa viimeisten 12 vuoden aikana vain alle prosentin.

Jotta eettisen toiminnan rajamailla liikkuvat verojärjestelyt vähenisivät, tarvitaan lisää avoimuutta yritystoimintaan. Yksi nyt käyttöön otettava keino on maakohtainen raportointi, jossa suuret yritykset ilmoittavat maakohtaisesti toimintansa olennaisimmat luvut, kuten liikevaihdon ja maksamansa verot. Raportointi paljastaa esimerkiksi sellaiset epäilyttävät tapaukset, joissa mineraaleja kaivava yritys ei maksa lainkaan veroja isäntämaalle tai joissa yrityksillä on valtava liikevaihto toimipisteessä, jossa on vain yksi työntekijä.

Olin mukana pari vuotta sitten neuvotteluissa, joissa maakohtaista raportointia tuotiin mukaan lainsäädäntöön. Monien raportointia vastustavien perustelu tuolloin oli, että liiallinen lukujen paljastaminen vaarantaa yrityksen kilpailukyvyn.

Euroopan komissio julkaisi viime viikolla selvityksen, jossa se on selvittänyt raportoinnin vaikutuksia pankkisektoriin ja kumonnut vastustajien pelon aiheettomaksi. Selvityksen mukaan tietojen julkistamisella ei ole kielteistä vaikutusta pankkien toimintaan. Sen sijaan se auttaa sijoittajia tekemään päätöksiä paremman tiedon valossa. Lisäksi se parantaa raportoivien yritysten riskinhallintaa, kun ennakoimattomat skandaalit vähenevät.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista