Kannanotot

Ajankohtaista

Australian metsäpalot – surullinen esimerkki toimimattomuuden kustannuksista

15.1.2020 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototUutiskirje

Australian metsäpalot ovat hälyttävä ja surullinen osoitus siitä, mitä ilmastonmuutoksesta voi seurata. Ilmastonmuutoksen pahentama kuivuus on edesauttanut palojen leviämistä ja syttymistä. Joulukuussa Australian lämpöennätys rikkoutui kahdesti.

Australian viranomaisten reagointikykyä ei voi kehua. Metsäpaloihin ei vastattu tarpeeksi tehokkaasti eikä kansainvälistä apua pyydetty paikalle riittävän nopeasti. Suomessa armeija puuttuu vastaaviin tilanteisiin välittömästi. Metsäpaloissa on nyt jo tuhoutunut Itävaltaa isompi alue.

Arvioiden mukaan paloilla on vaikutusta jopa 480 miljoonasta miljardiin eläimeen. Eläimiä on kuollut ja monien elinalueet ovat hävinneet. Eläimillä ei ole enää pesäpaikkoja eikä ruokaa. Ainakin 25 000 koalaa on kuollut ja niiden pelätään päätyvän erittäin uhanalaisiksi.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC sekä Hallitustenvälinen luonnon monimuotoisuus- ja ekosysteemipalvelupaneeli IPBES ovat raporteissaan nostaneet esiin ilmastonmuutoksen vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen ja eri lajien selviämiseen. Ilmastonmuutos kiihdyttää biodiversiteettikatoa ja aiheuttaa peruuttamatonta tuhoa.

Ympäristöriskien huomioiminen kuuluu hyvään hallintoon ja taloudenpitoon. Eivätkä ilmastonmuutoksen vastaiset ja kiertotaloutta edistävät toimet ole ristiriidassa turvallisuuden tai talouskasvun kanssa, päinvastoin.

Tämän ja muita täysistuntoviikon aiheita löydät uutiskirjeestäni.  Tilaa uutiskirje.

Kuva: Sardaka CC BY-SA 4.0 Lähde: Wikimedia

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista