Kannanotot

Ajankohtaista

Asumme kaikki yhteisellä saarella – ei anneta sen hukkua!

5.6.2014 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Korota ääntäsi, älä merenpintaa! Tämänvuotisen kansainvälisen ympäristöpäivän teemana ja tavoitteena on nostaa tietoisuutta pienten, kehittyvien saarivaltioiden ahdingosta ilmastonmuutoksen kourissa. Nouseva merenpinta ja muuttuva ilmasto rankaisevat pahiten niitä, joilla on hallussaan vähiten keinoja ja työkaluja sopeutua muutokseen. Osaa pienistä saariryhmistä uhkaa täystuho: hukkuminen. Ympäristöpäivä muistuttaa ilmastotekojemme kiireellisyydestä samalla, kun Pariisin vuoden 2015 tavoite lähestyy kovaa vauhtia. Tavoitteena Pariisissa on solmia kattava ja sitova kansainvälinen ilmastosopimus.

Merenpinnan nousua on suhteellisen vaikeaa ennustaa, sillä nousuun vaikuttaa lämpenemisen lisäksi esimerkiksi napajäiden sulaminen. Aivan hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan esimerkiksi läntisellä Etelämantereella jääpeite on katastrofaalisesti pienentynyt ja ilmiö saattaa ruokkia itse itseään niin, ettei suurien jäämassojen sulamista voida enää estää.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon muistuttaa maapallon olevan yhteinen saaremme, jonka pelastamiseksi meidän tulee yhdistää voimamme. EU on perinteisesti lukeutunut kunnianhimoisempien ilmastotoimien puolustajiin YK:n ilmastoneuvotteluissa. Jumiutuneet neuvottelut kaipaavat lisäpontta: kansainvälisen ilmastosopimuksen aikaansaamisen tulisi olla yksi EU:n ja piakkoin valittavan korkean ulkopoliittisen edustajan tärkeimmistä kansainvälisistä tavoitteista.

Lisätietoja päivästä löytyy YK:n ympäristöohjelman UNEP:n sivuilta osoitteesta: http://www.unep.org/wed/

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista