Kannanotot

Ajankohtaista

Ashton vastasi kysymykseeni EU:n ja Israelin välisistä kauppaneuvotteluista

5.2.2013 AjankohtaistaGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Israelin aggressiivinen laajentumispolitiikka palestiinalaisalueilla on lisääntynyt viime kuukausina. Kirjoitin viime vuoden lopulla komissin varapuheenjohtaja Catherine Ashtonille kysyäkseni, miten EU suhtautuu Israelin toimiin ja ennen kaikkea – jatkaako se kauppaneuvotteluita Israelin kanssa, vaikka maan toimet on tuomittu kansainvälisten sopimusten vastaisiksi.

Kirjallisesti vastattava kysymys E-011054/2012

komissiolle (Varapuheenjohtajalle / Korkealle edustajalle)

Sirpa Pietikäinen (PPE)

Aihe:            VP/HR – EU:n ja Israelin väliset kauppasuhteet

Israel ilmoitti tällä viikolla laajentavansa asutusta Länsirannan ja Gazan miehitetyillä alueilla sijaitsevissa siirtokunnissaan vastineena palestiinalaishallinnon uudelle tarkkailuasemalle YK:ssa. Israel ilmoitti rakentavansa 3000 asuntoa alueelle. Tämä siitä huolimatta, että Israel lupasi vuonna 2003 jäädyttää meneillään olevat asuntohankkeet.

Monet maat ovat ilmaisseet huolensa Israelin päätöksestä. Israelin siirtokunnat rikkovat kansainvälistä oikeutta (YK:n päätöslauselma 446, 1979), ja tämä on ollut toistuva huolenaihe myös EU:n Israelia koskevissa tiedonannoissa.

Aikooko ulkosuhdehallinto jäädyttää EU:n ja Israelin välisten kauppaneuvottelujen viemisen pidemmälle?

Mihin muihin toimenpiteisiin ulkosuhdehallinto aikoo ryhtyä, mikäli Israel ei peru päätöstään uuden asutuksen perustamisesta siirtokuntiin?

————————————————————————————-

Korkean edustajan, varapuheenjohtaja Catherine Ashtonin

komission puolesta antama vastaus

(4.2.2013)

EU:n ja Israelin välillä ei tällä hetkellä käydä kauppaneuvotteluja. EU on joka tapauksessa tehnyt selväksi 10. joulukuuta 2012 kokoontuneessa ulkoasiainneuvostossa vastustavansa voimakkaasti Israelin siirtokuntien laajentamista. Erityisesti EU vastustaa sellaisten suunnitelmien toimeenpanoa, jotka vaarantavat tavoitteen alueellisesti yhtenäisestä ja elinkelpoisesta Palestiinan valtiosta ja Jerusalemista kahden valtion pääkaupunkina, sillä tällaiset toimet vaikeuttavat vakavasti konfliktin ratkaisemista neuvottelemalla. EU:n päätavoite konfliktissa on kahden valtion ratkaisu. EU seuraa tilannetta ja Israelin toiminnan laajempia vaikutuksia tästä näkökulmasta ja toimii niiden mukaisesti.

EU vahvisti kantaansa Israelin aluevaatimuksiin myös siten, että ulkoasiainneuvosto ilmaisi 10. joulukuuta 2012 antamissaan päätelmissä EU:n sitoumuksen huolehtia, että Israelin valtion ja Euroopan unionin välisissä sopimuksissa yksiselitteisesti ja nimenomaisesti todetaan, että niitä ei sovelleta Israelin vuonna 1967 miehittämiin alueisiin. Lisäksi parhaillaan pannaan täytäntöön 14. toukokuuta 2012 annettuja ulkoasiainneuvoston päätelmiä, jotka koskevat siirtokuntien tuotteita.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista