Kannanotot

Ajankohtaista

Asetaldehydi on elintarvikkeissa piilevä karsinogeeni

16.9.2015 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Suolakurkkuja, jugurttia tai alkoholia ostava kuluttaja haluaa tehdä ostopäätöksen mahdollisimman kattavan tuotetiedon valossa. EU-lainsäädännön myötä EU-alueella myytävien elintarvikkeiden kylkeen on merkittävä esimerkiksi ravintosisältö tai alkuperämaa. Ruuan merkintäsäännöt eivät koske alkoholia.

 

Emännöin tänään parlamentissa tilaisuutta, jossa keskusteltiin karsinogeeniksi määritellyn asetaldehydin käyttöä elintarvikkeissa ja alkoholissa. Asetaldehydi on määritelty vaaralliseksi syöpää aiheuttavaksi aineeksi, kuuluen samaan kategoriaan kuin esimerkiksi asbesti. Sitä käytetään pieninä määrinä elintarvikkeissa erityisesti käymisprosessiin alkoholissa, mutta myös tutuissa elintarvikkeissa, kuten niissä suolakurkuissa tai jugurtissa.

EU:n kosmetiikkalainsäädännössä on määritelty enimmäisrajat asetaldehydin käytölle meikkituotteissa. Ruuan saati alkoholin osalta tällaista rajaa ei ole määritelty. Ei niin ikään velvoitetta merkitä tuotteen sisältämä asetaldehydi. Kuluttajien oikeuksien ja terveyden kannalta tämä on merkittävä epäkohta, joka vaatii korjaamista EU-tasolla. Vaadimme ensinnäkin lisää tutkimusta Euroopan elintarviketurvallisuusverastolta ja siihen pohjautuen lainsäädäntöä, jolla rajoitetaan asealdehydin käyttöä elintarvikkeissa ja vähintäänkin edellytetään sen haitallisten vaikutusten merkitsemistä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista