Kannanotot

Ajankohtaista

Asbestipitoisuuden raja-arvoja tiukennetaan

6.10.2023 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Lokakuun ensimmäisellä täysistuntoviikolla äänestettiin kolmikantaneuvotteluissa saavutetun tuloksen puolesta koskien työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät asbestialtistumiseen työssä. Parlamentti sinetoi äänestyksellä tiukempia työpaikan ilmassa olevan asbestipitoisuuden raja-arvoja. Äänestyksessä hyväksyttiin raja-arvo 0,01 k/cm3, mikä on myös ns. puhtaan tilan raja-arvo.

Asbesti voi monelle kuulostaa etäiseltä huolelta, mutta se on edelleen eniten työperäisiä sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia aiheuttava kemiallinen altiste Suomessa. Asbestille voi yhä altistua esimerkiksi korjausrakentamisen ja kaivosteollisuuden yhteydessä. Asbesti aiheuttaa muun muassa keuhkopussin paksuuntumia ja keuhkosyöpää. Asbestille altistumisen ja sairauden kehittymisen välillä on yleensä pitkä viive, minkä vuoksi asbestitapauksia havaitaan vuosikymmenten jälkeen altistumisesta.

Direktiivi työntekijöiden suojelemisesta asbestilta on tärkeä askel työperäisten sairauksien ja kuolemien ehkäisemiseksi. Jokaisella työntekijällä tulee olla oikeus turvalliseen työympäristöön.

Teksti on osa lokakuun ensimmäistä uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Emilio Williams / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista