Kannanotot

Ajankohtaista

Arktinen keskus tarvitsee vahvan työn ja tuen

8.4.2013 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa KannanototSirpa sanonutVauras Eurooppa Kannanotot

Vierailin viime perjantaina  Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Arktisen keskuksen merkitys ja tuleva rooli olivat keskustelun pääaiheina.

Arktinen keskus edistyy hyvän yhteistyön ansiosta. Komission osoittama miljoonan euron potti arktisen alueen tutkimukselle on erinomainen avaus, mutta nyt tarvitaan vahvaa työtä pysyvän rahoituksen puolesta.

Komission osoittama rahoitus luo edellytykset arktisen keskuksen perustan luomiselle. Puolentoista vuoden aikana on pystyttävä osoittamaan millaista pysyvää hyötyä Rovaniemellä johdettu arktisen alueen strategisen kehityksen tutkimus toisi.

 

Tutkimusammattitaidon lisäksi tarvitaan yhteistyötä sekä tutkimusrahoitusta saaneiden tahojen kesken että poliittisten vaikuttajien kesken. Tarvitaan alueellisten toimijoiden, hallituksen ja suomalaisten europoliitikkojen vahvaa yhteistä työtä.

 

Arktisen keskuksen välttämättömyydestä ei ole epäilystäkään. Yhä useammat ovat kiinnostuneita arktisen alueen tarjoamista taloudellisista mahdollisuuksista. Samalla tarvitaan yhä enemmän tietoa ja ymmärrystä siitä millainen toimintaympäristö arktinen alue on. Suomessa tätä tietoa on, ja arktisen keskuksen avulla tätä poikkitieteellistä osaamista on mahdollisuus sekä kasvattaa että hyödyntää.

 

Arktinen alue on ainutlaatuinen ja herkkä ympäristö, joka uusiutuu erittäin hitaasti. Sekä alueen ihmisten että ympäristön kannalta sen erityispiirteet on tunnistettava. Tämä osaaminen antaa välineet siihen, että kasvava taloudellinen toimeliaisuus vilkastuttaa pohjoisen alueen taloutta ja samalla kunnioittaa sen ympäristöä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista