Kannanotot

Ajankohtaista

Aika alkaa loppua: Fit for 55 -ilmastopaketissa tavoitteet asetettava tarpeeksi korkealle

7.6.2022 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototMedialleTiedote

Euroopan parlamentti äänestää huomenna keskiviikkona kannoistaan vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluvan Fit for 55 -ilmastopaketin kahdeksaan esitykseen. Aion äänestää kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan puolesta. EU:n on taloudellisestikin kannattava olla muutoksen etulinjassa, sillä ilmastonmuutos vaikuttaa myös talouteen ja EU:n kilpailukykyyn. Ilmastonmuutoksen runtelema maailma on huono bisnekselle, puhumattakaan ihmisistä.

Meidän on asetettava ilmastotavoitteet ja -vaatimukset tarpeeksi korkealle, jotta niitä ei tarvitse tiukentaa muutaman vuoden välein. Tämä on talouden kannalta välttämätöntä ja luo vakautta tulevaisuudennäkymiin. Jatkuvat päivitykset ja tarkastukset vaikeuttavat yritysten toimintaa.

EU on sitoutunut olemaan ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Vuoteen 2030 mennessä päästöistä tulisi olla vähennetty jo 55 prosenttia verrattuna vuoteen 1990. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi komissio on esittänyt Fit for 55 –ilmastopakettia. Paketin 12 esitystä vaikuttavat muun muassa energiaan, polttoaineisiin, liikenteeseen, rakennusten energiatehokkuuteen, maankäyttöön ja metsätalouteen.

Tällä viikolla Strasbourgissa äänestyksessä ovat:

  • Yleinen päästökaupan muuttaminen
  • Lentoliikenteen päästökaupan muuttaminen
  • Ilmastotoimien sosiaalirahasto
  • LULUCF, eli maankäyttö, maankäytön muutos ja metsätalous
  • Taakanjakoasetus (ESR)
  • Hiilirajamekanismi (CBAM)
  • Autojen hiilidioksidiraja-arvot
  • Kansainvälisen lentoliikenteen päästöhyvitysjärjestelmää (CORSIA) koskeva ilmoitus

Eniten keskustelua ovat herättäneet päästökauppa, ilmastotoimien sosiaalirahasto, taakanjakoasetus sekä LULUCF. Myös myöhemmin äänestettävä uusiutuvan energian direktiivin päivitys on noussut keskusteluissa esille.

Meidän pitää toimia nyt. Mitä pidemmälle ratkaisua lykkäämme, sitä nopeampia ja rajumpia toimia tarvitaan ja sitä suurempia ovat haitoista aiheutuvat kustannukset. Aika alkaa loppua kesken.

Kuva: Musa Haef / Unsplash

Teksti on osa kesäkuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista