Kannanotot

Ekologinen Eurooppa Kannanotot

Turun Sanomat: Pietikäinen kritisoi EU:n ilmastopakettia vaatimattomaksi

17.4.2008 Ekologinen Eurooppa KannanototSirpasta sanottua

Tuore europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) aikoo keskittyä uudessa työssään ympäristö- ja ilmastokysymyksiin, vaikka ei saisikaan paikkaa ympäristövaliokunnasta.

– Ympäristö olisi minulle hyvin luontainen alue, mutta asioiden eteen voi hyvin tehdä ilman valiokuntapaikkaakin, entinen ympäristöministeri Pietikäinen totesi keskiviikkona Brysselissä.

Ympäristövaliokunnassa ei tällä hetkellä ole vapaata paikkaa Pietikäiselle, joten sinne pitäisi saada lisäpaikka tai jonkun muun edustajan olisi luovuttava omastaan.

Asiaa ei ole vielä ehditty päättää, koska Pietikäisen siirtyminen EU-parlamenttiin tapahtui pikaisesti.

Pietikäisen edeltäjä, ulkoministeri Alexander Stubb (kok) kävi vasta tiistaina Brysselissä hyvästelemässä virallisesti entisen työpaikkansa.

Stubb hyväksyttiin ulkoministeriksi valtioneuvostosta erotetun Ilkka Kanervan (kok) tilalle huhtikuun alussa.

Kanerva-jupakkaan Pietikäinen ei halunnut ottaa keskiviikkona kantaa.

Ilmastotavoitteista puuttuu realismi

Pietikäisen mukaan hänellä on aivan tarpeeksi pohdittavaa; valiokuntapaikkojen lisäksi auki ovat myös monet muut käytännön järjestelyt avustajien valinnasta alkaen.

Pietikäisen mielestä EU:n ilmasto- ja energiapaketti, joka tähtää hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ainakin 20:lla ellei 30 prosentilla 2020 mennessä, ei ole tarpeeksi kunnianhimoinen.

– Nyt tehdään niitä päätöksiä, jotka olisi pitänyt tehdä kymmenen vuotta sitten. Ilmaston lämpeneminen on ilmiö, joka kehittyy luultua jyrkemmin ja on arvaamaton, Pietikäinen arvioi.

Hänen mukaansa nyt tavoitteista puuttuu realismi, koska arvellaan, että sitoutuminen ilmastopakettiin on taloudellisesti liian hankalaa.

– Jos se on nyt liian kallista ja vaikeaa, miten kallista ja vaikeaa se on kymmenen vuoden kuluttua, Pietikäinen kyseli.

Hänen mielestään taloudelliset vaikutukset ovat hallittavissa, ja monimutkaisen lakipaketin yksityiskohdissa on paljon säätövaraa.

– Päätökset ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tehtävä pitkäjänteisesti ja hyvissä ajoin eikä hätiköiden, jotta investoijia ei pelotella turhaan, koska teollisuuden käsijarrukäännökset ne vasta maksavat, Pietikäinen muotoili.

Sosiaaliasiat esille

Pietikäinen näkee keskeisenä haasteenaan saada kansalaiset kiinnostumaan kaukaiselta tuntuvasta EU-politiikasta. EU-poliitikkojen arvostus on jo noussut kotimaan päättäjien silmissä sujuvan vuoropuhelun lisäännyttyä.

– Nyt pitäisi osoittaa kansalaisille, että EU:ssa päätetään ihmisten arkipäiväisistä asioista.

Hän aikookin pitää esillä kansainvälisen kaupan pelisääntöjä ja etenkin sosiaalipoliittisia asioita.

– Korkeatasoinen sosiaaliturva ja euroalueen menestyminen maailmantaloudessa eivät ole tavoitteina ristiriidassa keskenään, Pietikäinen totesi kommentoidessaan Euroopan komission CEPS -tutkimuslaitoksella teettämää tutkimusta globalisaation sosiaalisista vaikutuksista EU:ssa.

Pietikäinen korosti erityisesti koulutuksen ja työllisyyden merkitystä sosiaalisen Euroopan rakentamisessa.

Hän vaati myös hyvinvointimallin uudelleen ajattelua.

Turun Sanomat, 17.4.2008

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074276091/Pietikainen+kritisoi+EUn+ilmastopakettia+vaatimattomaksi

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista