Kannanotot

Ekologinen Eurooppa Kannanotot

TIEDOTE: Antibiootit ruoantuotannossa uhka terveydelle

2.10.2018 Ekologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototTiedote

”Suomalaisessa ruoantuotannossa antibioottien käyttö ei ole onneksi ongelma, mutta tuontilihan kautta vaikutukset ulottuvat meille saakka,” Pietikäinen varoittaa.

”Monta kertaa kuluttajilla on sellainen käsitys, että ravintoloissa ja suurtalouskeittiöissä tarjottu broileri olisi kotimaista, koska ruokakaupassa asioidessa lähes koko valikoima on suomalaista ja on jopa tiedossa, miltä tilalta liha on peräisin”, Pietikäinen huomauttaa.

”Kuitenkin suurtalouskeittiöiden ja ravintoloiden hankinnat kohdistuvat hinnaltaan halvempiin, Suomen ja usein myös EU:n ulkopuolelta tuotuihin broilerituotteisiin, joiden kasvatuksessa ei antibiootteja ole säästelty tai säädelty”, Pietikäinen jatkaa. ”Siksi olisikin tärkeää, että ravintoloiden ja suurtalouskeittiöiden ruokien alkuperä olisi tiedossa ja näkyvillä”, Pietikäinen painottaa.

Sirpa Pietikäinen yhdessä yli 40 muun europarlamentaarikon kanssa esitti komissiolle kysymyksen (O-000060/2018) liittyen eläinten hyvinvointiin, mikrobilääkkeiden käyttöön ja teollisen broilerituotannon ympäristövaikutuksiin. Parlamentti keskustelee kysymyksestä torstaina.

Kysymyksessä painotetaan, kuinka antibioottien käytöllä yritetään usein kompensoida eläinten huonoja ja riittämättömiä olosuhteita. ”Karu totuus on, että broilereita kasvatetaan kymmenin tuhansin paljaissa vajoissa, märällä alustalla ja ilman mahdollisuutta osallistua luonnolliseen käyttäytymiseen”, komissiolle esitetyssä kysymyksessä korostetaan.

”Liika antibioottien käyttö ja antibioottiresistenssi on uhka niin ihmisille, kuin eläimillekin”, Pietikäinen korostaa. ”Eläinten huonot olot edellyttävät usein laajamittaista hoitoa antibiooteilla epidemioiden ehkäisemiseksi ja hillitsemiseksi, mikä on kansanterveyden kannalta erittäin huolestuttavaa. Useat siipikarjan taudinaiheuttajat voivat aiheuttaa vakavia sairauksia myös ihmisissä”, kysymyksessä selitetään.

Lisätietoja:
Sirpa Pietikäinen
sirpa.pietikainen@ep.europa.eu
+358 504 666 222
@spietikainen

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista