Ajankohtaista

Kuukauden puheenaihe
Tammikuu 2023

Katsaus menneeseen vuoteen

Hyvää uutta vuotta 2023! Vuoden aluksi on aina hyvä reflektoida myös mennyttä vuotta. Vuosi 2022 oli varmasti meistä monelle erikoinen, jopa raskas tai järkyttävä. Niin paljon odottamatonta on tapahtunut, että tapahtumien perässä on ollut vaikea pysyä.

Viime vuonna Euroopassa syttyi sota ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin, eikä sen loppua näy. Sota on tuonut mukanaan paitsi suunnattoman määrän oikeuttamatonta ja järjetöntä kärsimystä, myös sivutuotteina muun muassa pakolais- ja energiakriisin ja kiihtyvän inflaation. Nämä sodan seuraukset tuntee ja niitä on joutunut käsittelemään koko EU yhdessä, ja energiakriisin, inflaation ja hintojen nousun teemat jatkuvat taatusti myös vuonna 2023.

Vaikka sodassa ei koskaan ole mitään hyvää, näimme toivon mukaan myös toivon pilkahduksia viime vuoden aikana. Ihmisten auttamishalu on herännyt. Kriisin keskellä näemme, kuinka hyvä voi kuitenkin maailmassa voittaa.

Vuotta 2022 väritti jatkuva työ Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseksi, Venäjälle asetetut pakotteet ja energiakriisin ja inflaation hillitseminen, mutta EU:ssa edistimme myös muuta lainsäädäntöä. On tärkeää, että myös aiemmin suunniteltu lainsäädäntötyö jatkuu kriisienkin aikana. Ilmastonmuutos, biodiversiteettikato tai epätasa-arvo eivät sodan vuoksi katoa minnekään. Työn näiden aiheiden parissa on jatkuttava, koska se luo vauraampaa, ekologisempaa ja inhimillisempää Eurooppaa kriisiaikojen jälkeiseen aikaan.

Teossa oleva lainsäädäntö muuttaa Eurooppaa paremmaksi

Viime vuonna olin mukana tekemässä lainsäädäntöä, joiden uskon olevan osa muutosvoimaa ja parempaa kriisien jälkeistä Eurooppaa. Heinäkuussa hyväksyimme Euroopan parlamentissa hoivaraportin, jonka toinen pääneuvottelija olin parlamentissa. Raportissa vaadimme kaikille eurooppalaisille tasa-arvoista pääsyä laadukkaaseen, kohtuuhintaiseen ja saavutettavaan hoivaan, lisää tukea omaishoitajille sekä EU:lle yhteisiä mittareita laadukkaan hoivan mittaamiseen. Hoiva-ala on sekä hoivan saajille että hoivatyöntekijöille yhä liian epätasa-arvoinen ala ympäri Euroopan. Voit lukea hoivastrategiasta yksityiskohtaisemmin täältä.

Lisäksi olen ollut koko vuoden neuvottelemassa EU:n tulevasta palkka-avoimuusdirektiivistä, joka pyrkii sulkemaan sukupuolten välisen palkkakuilun tekemällä palkkatietoja avoimemmiksi ja yritysten palkkauskäytäntöjä sukupuolineutraalimmiksi. Ensin kävimme direktiivistä parlamentin oman kannan neuvottelut keväällä 2022, ja syksy 2022 meni kolmikantaneuvotteluissa parlamentin ja EU-jäsenmaiden kesken direktiivin lopullisesta muodosta. Direktiivistä saavutettiin sopu juuri ennen joulua, ja saimme aikaiseksi hyvän tekstin, joka tekee työmarkkinoista reilummat lukuisille eurooppalaisille naisille. Direktiivin neuvotteluista voit lukea lisää täältä.

Ympäristövaliokunnassa puolestaan olin kesällä ja syksyllä 2022 pääneuvottelijana valiokunnan lausunnossa EU:n ympäristörikoslainsäädäntöön. Vaadimme muun muassa ympäristörikoksia samalle tasolle talousrikosten kanssa, parempaa ympäristörikosten tutkintaa ja luonnontuhonnan (niin kutsuttu ecocide) määrittelemistä ympäristörikokseksi. Neuvottelemamme lausunto näyttää kantavan hedelmää, sillä se on otettu mukaan myös muiden valiokuntien lausuntoihin. Olen kirjoittanut ympäristörikoslainsäädännöstä enemmän täällä.

Sirpa livenä ja linjoilla

19huhtikuu

Paneeli kello 10.00-11.30, Eurooppasali, Helsinki

Mitä uusi EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus merkitsee jäsenmaille?

20huhtikuu

Eurooppa-seminaari, Tammela

20huhtikuu

Martat 125 vuotta -messut ja juhlagaala kello 12.00-19.00, Tampere-talo

21huhtikuu

Marttaliiton vuosikokous kello 14.00, Tampere-talo

Sirpa on toiminut Marttaliiton hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2018 alkaen ja on jälleen ehdolla hallituksen puheenjohtajaksi.

26huhtikuu

EU-ympäristövaliokunnan ajankohtaiskatsaus, Päästömittaajapäivät, Lahden seurahuone

29huhtikuu

Helsingin yliopiston ympäristötaloustieteen opiskelijat Vuorovaikeutus ry:n eurovaalipaneeli kello 17.00-18.30, Saarikoski-matto, Oodi-kirjasto, Helsinki

1toukokuu

Puhe kello 11.00-12.00, Hämeenlinnan tori

4toukokuu

Leppävaaran markkinat kello 10.30-12.00, Espoo

4toukokuu

Kokoomuksen eurovaalistartti kello 13.00-16.30, Narinkkatori, Helsinki

5toukokuu

Paneelikeskustelu kello 15.00-17.00, Kahvila Villa Marenki8

EU ja eläinten suojelu sekä hyvinvointi - keskustelemassa kanssani kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen

16toukokuu

Helsingin yliopiston vaalipaneeli kello 16.00-18.00, Tiedekulma

Osaamisen merkitys Euroopan tulevaisuudelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Sirpa somessa