Ajankohtaista

Kuukauden puheenaihe
Tammikuu 2023

Katsaus menneeseen vuoteen

Hyvää uutta vuotta 2023! Vuoden aluksi on aina hyvä reflektoida myös mennyttä vuotta. Vuosi 2022 oli varmasti meistä monelle erikoinen, jopa raskas tai järkyttävä. Niin paljon odottamatonta on tapahtunut, että tapahtumien perässä on ollut vaikea pysyä.

Viime vuonna Euroopassa syttyi sota ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin, eikä sen loppua näy. Sota on tuonut mukanaan paitsi suunnattoman määrän oikeuttamatonta ja järjetöntä kärsimystä, myös sivutuotteina muun muassa pakolais- ja energiakriisin ja kiihtyvän inflaation. Nämä sodan seuraukset tuntee ja niitä on joutunut käsittelemään koko EU yhdessä, ja energiakriisin, inflaation ja hintojen nousun teemat jatkuvat taatusti myös vuonna 2023.

Vaikka sodassa ei koskaan ole mitään hyvää, näimme toivon mukaan myös toivon pilkahduksia viime vuoden aikana. Ihmisten auttamishalu on herännyt. Kriisin keskellä näemme, kuinka hyvä voi kuitenkin maailmassa voittaa.

Vuotta 2022 väritti jatkuva työ Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseksi, Venäjälle asetetut pakotteet ja energiakriisin ja inflaation hillitseminen, mutta EU:ssa edistimme myös muuta lainsäädäntöä. On tärkeää, että myös aiemmin suunniteltu lainsäädäntötyö jatkuu kriisienkin aikana. Ilmastonmuutos, biodiversiteettikato tai epätasa-arvo eivät sodan vuoksi katoa minnekään. Työn näiden aiheiden parissa on jatkuttava, koska se luo vauraampaa, ekologisempaa ja inhimillisempää Eurooppaa kriisiaikojen jälkeiseen aikaan.

Teossa oleva lainsäädäntö muuttaa Eurooppaa paremmaksi

Viime vuonna olin mukana tekemässä lainsäädäntöä, joiden uskon olevan osa muutosvoimaa ja parempaa kriisien jälkeistä Eurooppaa. Heinäkuussa hyväksyimme Euroopan parlamentissa hoivaraportin, jonka toinen pääneuvottelija olin parlamentissa. Raportissa vaadimme kaikille eurooppalaisille tasa-arvoista pääsyä laadukkaaseen, kohtuuhintaiseen ja saavutettavaan hoivaan, lisää tukea omaishoitajille sekä EU:lle yhteisiä mittareita laadukkaan hoivan mittaamiseen. Hoiva-ala on sekä hoivan saajille että hoivatyöntekijöille yhä liian epätasa-arvoinen ala ympäri Euroopan. Voit lukea hoivastrategiasta yksityiskohtaisemmin täältä.

Lisäksi olen ollut koko vuoden neuvottelemassa EU:n tulevasta palkka-avoimuusdirektiivistä, joka pyrkii sulkemaan sukupuolten välisen palkkakuilun tekemällä palkkatietoja avoimemmiksi ja yritysten palkkauskäytäntöjä sukupuolineutraalimmiksi. Ensin kävimme direktiivistä parlamentin oman kannan neuvottelut keväällä 2022, ja syksy 2022 meni kolmikantaneuvotteluissa parlamentin ja EU-jäsenmaiden kesken direktiivin lopullisesta muodosta. Direktiivistä saavutettiin sopu juuri ennen joulua, ja saimme aikaiseksi hyvän tekstin, joka tekee työmarkkinoista reilummat lukuisille eurooppalaisille naisille. Direktiivin neuvotteluista voit lukea lisää täältä.

Ympäristövaliokunnassa puolestaan olin kesällä ja syksyllä 2022 pääneuvottelijana valiokunnan lausunnossa EU:n ympäristörikoslainsäädäntöön. Vaadimme muun muassa ympäristörikoksia samalle tasolle talousrikosten kanssa, parempaa ympäristörikosten tutkintaa ja luonnontuhonnan (niin kutsuttu ecocide) määrittelemistä ympäristörikokseksi. Neuvottelemamme lausunto näyttää kantavan hedelmää, sillä se on otettu mukaan myös muiden valiokuntien lausuntoihin. Olen kirjoittanut ympäristörikoslainsäädännöstä enemmän täällä.

Sirpa livenä ja linjoilla

5kesäkuu

Kohti muutosta - kasvua kiertotaloudesta -tapahtuma Pasilassa

Sirpa osallistuu Kohti muutosta - kasvua kiertotaloudesta -tapahtumaan Pasilassa 5.6. kello 12.30-18.00.

6kesäkuu

Puheenvuoro CECI-hankkeen päätöstilaisuudessa

Sirpa osallistuu Citizen involvement in circular economy implementation -hankkeen päätöstilaisuuteen 6.6. kello 10.

27kesäkuu

SuomiAreena: Lääkkeitä ja rokotteita maailman kriiseihin

Lääkkeitä ja rokotteita maailman kriiseihin, Antinkadun lava, kello 17.45-18.30

27kesäkuu

SuomiAreena: Rakentamisen ympäristövaikutukset kuriin kiertotaloudella

Rakentamisen ympäristövaikutukset kuriin kiertotaloudella, Eetunaukion lava, kello 16.00-16.45

27kesäkuu

SuomiAreena: Tieto on osa huoltovarmuutta

Tieto on osa huoltovarmuutta, Raatihuoneenpuiston lava, kello 19.00-19.45

28kesäkuu

SuomiAreena: Pikamuoti pois muodista

Pikamuoti pois muodista, Puuvillan lava, kello 13.00-13.45

29kesäkuu

SuomiAreena: Mistä rahat yritysten kasvuun

Mistä rahat yritysten kasvuun, Antinkadun lava, kello 13.00-13.45

29kesäkuu

SuomiAreena: Jaksavatko aivot työelämän vauhdissa?

Jaksavatko aivot työelämän vauhdissa? MTV-lava, kello 11.00-11.45

Tilaa uutiskirje

Liity tältä sivulta uutiskirjeen tilaajaksi.

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tältä sivulta Sirpan tukijoukkoihin.

Liity tukijoukkoihin

Sirpa somessa