Kannanotot

Ekologinen Eurooppa Kannanotot

Eurooppa tarvitsee uuden kantaverkon uusiutuvia energialähteitä varten

28.1.2009 Ekologinen Eurooppa Kannanotot

EUROOPAN KANSANPUOLUEEN JA

EUROOPAN DEMOKRAATTIEN RYHMÄ

EUROOPAN PARLAMENTISSA (EPP-ED)

www.epp-ed.eu

Sirpa PIETIKÄINEN

Euroopan parlamentin jäsen

Bryssel, 28.1.2009

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Pietikäinen: Eurooppa tarvitsee uuden kantaverkon uusiutuvia energianlähteitä varten

”Uusiutuvissa energialähteissä piilee Euroopan ja koko maailman energiantuotannon tulevaisuus”, painotti Sirpa Pietikäinen Euroopan parlamentin tutustumismatkalta Espanjan aurinkoenergialaitoksille. Parlamentin delegaatio tutustuu Granadassa toimiviin Solucar- ja Andasol I -aurinkoenergialaitoksiin.

”Muutosvastarinta on suurin ongelma suurimittaisessa siirtymisessä uusiutuvaan energiaan. Yleisimmät vasta-argumentit ovat kustannukset sekä tarve kehittää teknologioita. Todellisuus on kuitenkin monen arvovaltaisen tutkimuksen valossa toinen”, arvioi Pietikäinen, mainiten esimerkkeinä German Aerospace Centren tutkimukset sekä Heinrich Böll Stiftungin ERENE-tutkimukset.

Pietikäisen mukaan Euroopalla on tekniset mahdollisuudet kattaa uusiutuvilla energianlähteillä koko mantereen nykyinen ja lähitulevaisuuden arvioitu energiantarve. ”Investointi maksaisi myös itsensä nopeasti takaisin. Vastikään Bonnissa perustettu IRENA-järjestö (International Renewable Energy Agency) perustaa niin ikään toimintansa tälle ajatukselle.”

Uusiutuvien energianlähteiden laajamittaisen käyttöönoton tiellä on monta rakenteellista estettä, joista suurimpia on Euroopan nykyinen sähköverkkorakenne. ”Koska uusiutuva energia ei ole jakautunut tasaisesti ympäri Eurooppaa, ja energiaa joudutaan väistämättä kuljettamaan pitkiäkin matkoja tuotantopaikalta loppukuluttajille, tarvitsee Eurooppa uudenlaisen kantaverkon”, korosti Pietikäinen. Ratkaisuna on tasavirtaisen (HVDC) kantaverkon rakentaminen. HVDC-verkossa sähköhävikki on noin 3 prosenttia jokaista tuhatta kilometriä kohden.

Euroopan parlamentissa toimiva Supergrid -ryhmä esittää nimensä mukaisesti tällaisen tasavirtaisen kantaverkon rakentamista koko Euroopan ja Välimeren alueen yhdistämiseksi. Sirpa Pietikäinen on ryhmän perustajajäsen ja vetäjä.
Lisätietoja:

Sirpa Pietikäinen, p. +32 2 284.5264, gsm 050-4666.222

email: sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu, www. sirpapietikainen.net

Poliittinen avustaja Kiti Vihavainen, p. +32-2-284.7264, gsm +32 496 548.843

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista