Vielä vuosi sitten EU:n elpymisväline oli Brysselin suosituimpia puheenaiheita. Muistin virkistämiseksi: koronan aikaan EU päätti historiallisen suuresta elpymispaketista jäsenvaltioiden tueksi, kooltaan lähes 806,9 miljardia euroa, jonka rahoittamiseksi komissio nostaa lainaa pääomamarkkinoilta Euroopan unionin puolesta. Lainan takaisinmaksu alkaa vuodesta 2028 ja kestää pitkällä aikavälillä aina vuoteen 2058 asti.
Lainan lisäksi tarvitaan myös muita tulonlähteitä. Hyväksyimme tällä viikolla neuvoston esityksen koskien EU:n omia varoja. Tämä tarkoittaa, että EU tulee rahoittamaan lainojensa takaisinmaksua hiilitullimekanismin, EU:n päästökauppajärjestelmän sekä OECD/G20-maiden globaalin minimiverosopimuksen avulla. Näiden lisäksi odotamme komissiolta myös ensi vuonna esitystä uusista omista varoista, joiden on arvioitu sisältävän esitykset mm. finanssitransaktioverosta. Viimeksi tästä rahoitusmarkkinoita koskevasta, hyvinkin kiistellystä verosta keskusteltiin finanssikriisin aikaan lähes kymmenen vuotta sitten. On selvää, että komissio pyrkii nyt kääntämään kaikki kivet ja etsimään uusia keinoja lainan takaisinmaksua varten.
Keskustelimme tällä viikolla myös komission lainastrategian täytäntöönpanosta. Vaadimme aikoinaan elvytyspaketista neuvoteltaessa tarkat reunaehdot rahojen käytölle ja komissiolta läpinäkyvämpää tiedonantoa varojen käytöstä. Vaatimuksemme tuolloin kuultiin, ja käymme nykyään säännöllisesti keskusteluja elvytystoimien toteutumisesta komission kanssa talous- ja budjettivaliokuntien yhteiskokouksissa. Mielestäni on tärkeää, että komissio pysyy tiukasti aikeissaan rahoittaa vihreää ja digitaalista siirtymää. Yksikään rahoituskohde ei saa myöskään aiheuttaa merkittävää haittaa ympäristölle tai ilmastolle. Elpymisvälinevarat on myös sidottu osaksi eurooppalaista ohjausjaksoa, eli jäsenvaltioiden talouspolitiikan vuosittaista koordinaatio- ja seurantasykliä, joka entisestään tehostaa elvytysvarojen käytön valvontaa.
Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.
Kuva: Guillaume Perigois / Unsplash
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan