Kannanotot

Uutiskirje

EU tasapainottaa vihdoin pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolijakaumaa

25.11.2022 Uutiskirje

EU on jälleen ottanut yhden kauan odotetun askeleen kohti sukupuolten tasa-arvoa. Kymmenen vuotta tekeillä ollut niin kutsuttu ”Women in Boards”-direktiivi on vihdoin tullut onnelliseen päätökseen, kun parlamentti hyväksyi tällä viikolla direktiivistä saavutetun kolmikantaneuvottelujen sovun.

Komissio esitteli ehdotuksensa pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolijakaumaa tasapainottavaksi direktiiviksi jo vuonna 2012. Parlamentti hyväksyi oman kunnianhimoisen kantansa direktiiviin vuonna 2013, mutta EU-jäsenmaat jarruttivat direktiivin etenemistä neuvostossa uskomattomat 10 vuotta.

Historiallinen neuvottelutulos parlamentin ja jäsenmaiden välillä saavutettiin kesäkuussa 2022. Direktiivi koskee yli 250 hengen yrityksiä ja sen mukaan vähintään 40 prosenttia johtoon kuulumattomista hallitusten jäsenistä tai 33 prosenttia kaikista johtajista pitäisi olla aliedustettua sukupuolta – useimmiten naisia.

Vaikka sopu direktiivistä on iloinen uutinen, iloa himmentää hieman se, että direktiivin tavoitteet täytyy saavuttaa vasta vuoteen 2026 mennessä. Lisäksi 250 hengen yritysten raja rajaa direktiivin ulottuvista pois ison joukon yrityksiä, joissa direktiiviä olisi hyvä soveltaa. Women in Boards on kuitenkin askel eteenpäin.

Pörssiyhtiöiden täytyy direktiivin mukaan ilmoittaa viranomaisille vuosittain tiedot sukupuolten edustuksesta hallituksissaan. Jos tavoitteita ei ole saavutettu, yrityksen pitää laatia suunnitelma niihin pääsemiseksi. Tiedot on myös julkaistava yrityksen nettisivuilla helposti saavutettavassa muodossa. Jäsenmaiden pitää määrätä rangaistuksia, kuten sakkoja, niille yrityksille, jotka eivät noudata avoimia menettelyjä. Oikeusistuin voisi myös mitätöidä yhtiön valitseman hallituksen, jos se ei ole direktiivin periaatteiden mukainen.

 

Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: JESHOOTS.COM / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista