Kannanotot

Ekologinen Eurooppa Kannanotot

Bryssel, 8.12.2009, Lehdistötiedote: Pietikäinen ja Hassi Kööpenhaminan ilmastokokouksesta: ”Löysä sopimus käy kalliiksi”

8.12.2009 Ekologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Toiveet ja odotukset tällä viikolla alkanutta Kööpenhaminan ilmastokokousta kohtaan ovat kutistuneet samassa tahdissa kuin aika ennen kokousta on huvennut. Jo marraskuussa näytti siltä, että kokouksessa todennäköisesti sovitaan vain yleisistä periaatteista, joiden perusteella jatketaan myöhempiä yksityiskohtaisia neuvotteluja.

Europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Satu Hassi (vihr.) painottivat tänään Brysselissä kunnianhimoisen ilmastosopimuksen tärkeyttä.

Satu Hassi korosti päästövähennysten kiireellisyyttä:

– Aika ei ole puolellamme. Päästövähennystarve kasvaa 8 prosentin vuosikorolla. Jos päästövähennystä lykätään vuodella, saman ympäristövaikutuksen saavuttamiseksi pitää seuraavana vuonna vähentää 8 % enemmän. IEA arvioi, että jokainen hukattu vuosi lisää investointikustannuksia 500 miljardilla eurolla. Investointien hinta on kohtuullinen verrattuna itse ilmastonmuutoksen kustannuksiin tai esimerkiksi pankkikriisin hoitoon.

– Jo 1990 -luvun alussa Rion kestävän kehityksen konferenssissa olisi ilmastonmuutoksesta sovittaessa pitänyt sitoutua niihin toimiin, joita maailman valtiot vasta nyt esittävät. Jokainen hukattu vuosi lisää vuosittain vaadittavien päästöleikkausten määrää ja kasvattaa sopeutumisen kustannuksia, muistutti puolestaan Sirpa Pietikäinen.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan vaadittavat keinot ovat jo pitkälti tiedossa. Tarvittava tekniikka päästöjen vähentämiseksi on olemassa.

– Kioton kokouksen alla ei juuri kukaan puhunut esimerkiksi sähköautoista tai hiilen talteenotosta ja varastoinnista. Ilmastonmuutoksen torjuminen onkin ennen kaikkea kiinni poliittisesta tahdosta. Haastavinta on reilu tapa jakaa päästövelvoitteet maailman maiden kesken. Mailla on erilaiset vastuut ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta sekä hyvin erilaiset edellytykset päästöjen rajoittamiseen, Hassi painottaa.

Ilmastonmuutos pakottaa yhteiskuntamme muuttumaan, alleviivaa Pietikäinen:

– Sekä EU että muut maat ovat ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien haasteiden edessä, sovittiinpa Kööpenhaminassa mitä tahansa. Yhteiskuntien muuntumista hiilineutraaleiksi ja ympäristöään säästäviksi tuetaan keinovalikoimalla, johon kuuluvat esimerkiksi ekodesign- ja energiansäästösäädökset. Tässäkin nopeus on valttia: muuntumiskykyiset taloudet ovat tulevaisuuden voittajia.

Lisätietoja:

Sirpa Pietikäinen, gsm +358 50 4666 222, sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu

Satu Hassi, p. +32 2 284 5437, satu.hassi@europarl.europa.eu

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista