Kannanotot

Yleinen

Zelenskyin vierailu parlamentissa

17.2.2023 Yleinen

Viime viikon torstaina jännitys parlamentissa oli käsin kosketeltavaa, kun talon työntekijät odottivat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin saapumista täysistuntoon. Sekä Zelenskyin odottaminen että hänen saamansa vastaanotto kuvastavat eurooppalaisten suhtautumista Ukrainaan: me seisomme Ukrainan takana ja haluamme Ukrainan voittavan tämän sodan. 

Myös täysistunnossa kuullut Zelenskyin ja puhemies Roberta Metsolan puheenvuorot painottivat Euroopan ja Ukrainan seisovan yhdessä, yhteisten arvojen ja Eurooppalaisen elämäntavan puolella. Zelenskyi kuitenkin muistutti puheessaan myös siitä, että jotta Ukrainalla voi olla eurooppalainen tulevaisuus, sen on ensin voitettava Eurooppaa ja demokratiaa uhkaava voima. 

Sodan alkamisesta tulee kohta kuluneeksi vuosi. Meidän on ehdottomasti jatkettava keskustelua sodan lopettamisesta, mutta on tärkeää myös ylläpitää keskustelua vastaavien konfliktien ennaltaehkäisystä. Ukraina toivoo mahdollisimman nopeaa EU-jäsenyyttä, mutta ei vielä täytä mitään jäsenmaalta odotettavia liittymisehtoja. Pidänkin lupauksia Ukrainan nopeasta liittymisestä hätiköityinä. 

EU-jäseneksi haluavan maan on täytettävä tietyt kriteerit, ja turhien lupausten sijaan EU:n tulisi tukea Ukrainaa täyttämään nuo kriteerit. Vakaat hallintoelimet, huolellinen taloudenpito, korruptiota vastustava hallintojärjestelmä, riippumaton tuomioistuin, demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien toteutuminen sekä toimiva markkinatalous ovat ehtoja EU:iin liittymiselle, mutta myös Euroopan tilanteen vakauttamisen ehtoja. Toivoisin näiden arvojen leviävän muutenkin EU-aluetta laajemmalle, ei vain Ukrainaan. Demokratia, oikeusvaltioperiaate ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen voivat taata rauhan. 

EU on jo osoittanut, että sillä on paljon tehokkaita työkaluja käytössään Ukrainan sodan suhteen. Olemme onnistuneet valmistelemaan ennennäkemättömiä pakotepaketteja sekä toimimaan yhtenäisesti Ukrainan puolesta. EU:ssa on ollut vahva, yhteinen tahto Venäjän julman hyökkäyssodan päättämiseen, ja nyt tarvitsemme voimaa sen tahdon ylläpitämiseen. Ukrainalaiset taistelevat päivittäin, kuten Metsolakin totesi, meidän Eurooppamme ja meidän arvojemme puolesta. Vähintä mitä Eurooppa voi tehdä, on jatkaa tukeaan Ukrainalle ja tarpeen vaatiessa ulottaa tukeaan myös uusille aloille. 

Teksti on osa helmikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista