Kannanotot

Yleinen

Euroopan kaupunkiliikenteen kehittäminen

12.5.2023 Yleinen

Parlamentti keskusteli täysistuntoviikolla mietinnöstä EU:n kaupunkiliikenteen kehittämisestä. Mietinnössä ilahduttavasti huomioidaan biologinen monimuotoisuus sekä liikenteen ilmastopäästöt, mutta mielestäni Euroopan kaupunkiliikennettä pitäisi kehittää voimakkaasti Mobility as a Service -suuntaan, eli liikkumiseen palveluna. 

Liikkuminen palveluna tarkoittaa liikennesuunnittelua, jossa liikennepalveluja ostetaan, mutta niitä ei tarvitse omistaa. Bussit, taksit ja metrot ovat yksinkertaisia esimerkkejä liikkumisesta palveluna, mutta myös kimppakyydit, pyöränjako-ohjelmat ja autonjakopalvelut ovat osa liikkumista palveluna. Tällaisten liikkumismuotojen edistäminen vähentää liikennettä ja päästöjä sekä parantaa kaupungin saavutettavuutta ja viihtyisyyttä. Samalla tarve omistaa oma auto vähenee.

Kaupunkiliikenteen kehittämisellä palvelumallin suuntaan olisi paitsi huomattavia ympäristövaikutuksia, myös positiivisia vaikutuksia ihmisten terveydelle. Saasteiden vähentäminen helpottaisi monien astma- ja allergiapotilaiden hengitystieoireita ja vaikuttaisi siten myönteisesti myös kansanterveyden tilaan.

Teksti on osa toukokuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista