Kannanotot

Blogi

Ympäristöhallinto organisoitava uudelleen Talvivaaran katastrofin opetuksena

10.11.2012 BlogiEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Talvivaaran kaivoksen ympäristökatastrofi osoittaa karmaisevalla tavalla muutama vuosi sitten toteutetun ympäristöhallinnon uudistuksen epäonnistuneen. Ympäristöasioiden yhdistäminen osaksi ELY-keskuksia on ollut paha virhearvio, mistä Talvivaaran valvonnassa ilmenneet ongelmat ovat valitettava esimerkki.

Hämmästyttävää on, että kaivoslain uudistuksessa kaivoslain mukainen lupapäätöksenteko ja kaivosten valvonta hajautettiin vielä erilleen muusta ympäristöhallinnosta Tuvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES:iin.

Hallituksen on pikaisesti käynnistettävä valmistelu ympäristöhallinnon uudistamiseksi, jotta kansalaisten luottamus viranomaisiin voidaan palauttaa.

Ympäristöhallinnon uudistuksessa on muodostettava nykyisin eri puolille Suomea hajautetuista erillisistä organisaatioita muutama asiantuntemukseltaan riittävän vahva alueellinen ympäristökeskus. Tämä tarkoittaisi ELY-keskusten ja aluehallintovirastojen nyt eriytettyjen ympäristötehtävien kokoamista yhteen. TUKES:ille hajautetut ympäristötehtävät, kuten kaivoslain mukainen päätöksenteko, on luontevaa yhdistää samaan organisaatioon.

Vuoden 2010 alusta toteutettu ympäristöhallinnon organisaatiouudistus on käytännössä merkinnyt alan asiantuntemuksen ja rerurssien vähenemistä. Päätöksentekoa vaativissa ympäristöasioissa ei voi rakentaa hajautetun maakuntahallinnon ideologialle, kuten vuoden 2010 uudistuksessa tehtiin. On käsittämätöntä, että Talvivaaran kokoista teollista laitosta valvoo käytännössä vain yksi ELY-keskuksen virkamies.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista