Kannanotot

Globaali Eurooppa Kannanotot

YK-uudistus Euroopan unionin johdolla

10.9.2008 Globaali Eurooppa Kannanotot

Helsingissä Eurooppatiedotuksen tilaisuudessa puhunut Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok) vaati yhtenäisyyttä EU:n puheisiin ja toimintaan YK:ssa. ”Maailmanjärjestön areenoilla keskenään ristiin puhuva EU tekee itselleen sekä maailmanjärjestön tehokkaalle toiminnalle vain hallaa. Yhtenäisen EU:n olisi päättäväisesti lähdettävä ajamaan maailmanjärjestön uudistamista. Yhdyn ulkoministeri Alexander Stubbin kantaan, että uudistuksen keskiössä on oltava turvaneuvoston reformi, jossa EU:lle luodaan neuvostoon yksi yhteinen paikka”, sanoi Pietikäinen.

Lissabonin sopimuksen myötä EU:n ulkopolitiikka saa uuden kärkihahmon ulkoministeristä, joka toimii sekä unionin korkeana edustajana kolmansiin maihin, että komission jäsenenä. Pietikäisen mukaan tämä uusi johtajuus avaa ennennäkemättömän mahdollisuuden yhtenäisempään YK-politiikkaan: ”EU:n yhtenäisen ja vahvan roolin YK-reformissa on oltava yksi uuden ulkoministerin prioriteeteista.”

YK-uudistuksen ohella Pietikäinen nosti maailmanjärjestön piirissä tapahtuvan globaalin ilmastopolitiikan muodostamisen yhdeksi EU:n ja Suomen painavimmista prioriteeteista. ”Neuvotteluja päästöjen vähentämiseksi on jatkettava ponnekkaammin, jotta maailmanlaajuinen ilmastosopimus saadaan syntymään. Tässä merkittävä vaikutusmahdollisuus on Puolassa joulukuussa 2008 järjestettävä YK:n ilmastokokous. Ilmastosopimus ei saa kuitenkaan vaarantaa YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumista, vaan näiden on kuljettava käsi kädessä ilmastotavoitteiden kanssa”, muistutti Pietikäinen.

Sirpa Pietikäinen nostaisi EU:n YK-politiikan kärkeen näiden lisäksi ihmisoikeudet ja kansainvälisen oikeuden. Pietikäinen vaati ihmisoikeuksien ja tasa-arvokysymysten valtavirtaistamista kaikissa YK:n toiminnoissa. EU:lle ja Suomelle keskeinen tavoite on ollut ihmisoikeusneuvoston toiminnan vakiinnuttaminen. ”Olisi tärkeää, että ihmisoikeusneuvosto pystyisi puuttumaan ihmisoikeusrikkomuksiin myös ilman kyseessä olevan valtion suostumusta. Tämän lisäksi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun itsenäisen aseman vahvistaminen on äärimmäisen tärkeää”, totesi Pietikäinen.

Lisätietoa

Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen; gsm. 050-4666 222

erityisavustaja Jukka Tahvanainen; gsm. 040-900 4875

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista