Kannanotot

Yleinen

Venäjän liikekannallepano ja Ukrainan tilanne täysistunnon pääkeskusteluna

7.10.2022 Yleinen

Täysistunnon pääkeskustelu oli Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman hyökkäyssodan kiihtyminen sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti viime viikolla toteuttavansa pakkoliitoksia ja liittävänsä neljä Ukrainan aluetta Venäjään tekaistujen kansanäänestysten jälkeen. Lisäksi Venäjä julkisti 21. syyskuuta ”osittaisen liikekannallepanon” maassa. Venäjän toimet Ukrainassa ovat yhä absurdimpia ja täydellisen tuomittavia. Tiedot niin kutsuttujen kansanäänestysten toteuttamisesta ovat hälyttäviä ja rikkovat räikeästi kansainvälistä lakia.

Parlamentti äänesti eilen torstaina päätöslauselmasta, jossa vaaditaan merkittäviä lisäpakotteita, tuomitaan Venäjän miehittämien alueiden kansanäänestykset mitättömiksi, vaaditaan lisää aseapua Ukrainalle ja Nord Stream -kaasuputken tapahtumien johdosta parempaa suojausta Euroopan kriittiselle infrastruktuurille. Lisäksi päätöslauselmassa toivotaan kansainvälisen tuomioistuimen perustamista Venäjän sotarikosten tutkimiseksi ja tuomitaan ydinaseuhkailu.

Ukraina tarvitsee nyt lisää tukea. Sodan venyessä pidemmäksi ja pidemmäksi emme saa unohtaa Ukrainan tukemisen merkitystä. Nyt tarvitsemme EU:lta yhtenäisyyttä, vahvoja toimia Ukrainan tukemiseksi ja pakotteiden vahvistamista. 

EU ilmoitti uusista pakotteista keskiviikkona ja ne tulivat voimaan eilen torstaina. Pakotteisiin lukeutuvat muun muassa hintakatto meriteitse kuljetettavalle venäläiselle öljylle, tietyt toimet Venäjän terästeollisuutta vastaan ja toimet, joilla yritetään estää Venäjän sotavoimia hankkimasta länsimaista teknologiaa.  Uudet pakotteet ovat vastatoimi Venäjän ilmoitukselle liittää laittomasti neljä Ukrainan aluetta itseensä ja tekaistuille kansanäänestyksille. 

Lue lisää:

Parlamentin torstaina hyväksymät päätöslauselmat

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustaja Josep Borellin avauspuheenvuorot

 

Teksti on osa lokakuun I uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Max Kukurudziak / Unsplash.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista