Kannanotot

Blogi

Vahvalle valvojalle vahva puheenjohtaja

1.2.2011 BlogiVauras Eurooppa Kannanotot

Eurooppalainen finanssivalvonta ja -sääntely potkaistiin kunnolla käyntiin vuodenvaihteessa: viime vuonna hyväksytyt eurooppalaiset valvontaviranomaiset sekä makrotason valvonnasta vastaava järjestelmäriskikomitea näkivät päivänvalon tammikuun alussa. Uuden järjestelmän hyväksyntää edelsi jonkinmoinen taistelu parlamentin ja neuvoston välillä siitä, millainen valta uusien viranomaisten käsiin oikeastaan annetaan.

Neuvosto olisi halunnut nähdä uudet viranomaiset lähinnä koordinoivina ja neuvoa-antavina eliminä; parlamentin mielestä hampaattomat viranomaiset olisivat yhtä tyhjän kanssa. Saavutetussa kompromississa eurooppalaisille viranomaisille annettiin valta mm. antaa suoraan erilaisia rahoituslaitoksia koskevia päätöksiä siinä tapauksessa, että kansalliset valvojat eivät jostain syystä ryhdy tarvittaessa toimiin. Viranomaiset voivat myös kieltää tiettyjä finanssituotteita sekä ratkoa mahdollisesti kansallisten rahoitusvalvojien välisiä erimielisyyksiä.

Viranomaisten vahvuuden – tai sitten heikkouden – nähdään henkilöityvän nimenomaan järjestön puheenjohtajaan. Parlamentilla on sanansa sanottavana puheenjohtajien valintaan ja ”työhaastattelut” käytiin tänään talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Osallistuin itse kuulemiseen esittämällä kysymyksen arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) puheenjohtajakandidaatille, hollantilaiselle Steven Maijoorille. Kysyin Maijoorilta, josko hänen nähdäkseen ESMAlle nyt annetut työkalut ovat riittävät tulevien kriisien ehkäisyyn ja niiden tehtävien täyttämiseen, mitä viranomaiselle on annettu. Maijoorin mielestä työkalut riittävät – tällä hetkellä. Kun ESMA pääsee vauhtiin, on mahdollista, että viranomaisen valtuuksia täytyy laventaa.

Jo ennen kuulemisia useammat valiokunnan mepit olivat ilmaisseet tyytymättömyytensä esiteltyihin kandidaatteihin: pitkällisen taiston jälkeen närää on herättänyt ajatus siitä, että puheenjohtajiksi nimitettäisiin henkilöt, joilla ei olisi tosipaikan tullen sittenkään pokkaa lähteä haastamaan jäsenmaiden viranomaisia. Erityisesti vakuutus- ja työeläkeviranomaisen (EIOPA) italialaisen puheenjohtajakandidaatin matkan johtopaikalle arveltiin päättyvän parlamentin kuulemiseen.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista