Kannanotot

Blogi

Vääriä lääkkeitä

8.12.2009 Blogi

Sekä Suomessa että muualla Euroopassa on viime päivinä uutisoitu vaaroista, joita Internetin kautta tilatuista väärennetyistä lääkevalmisteista voi koitua. Aidon näköiset lääkkeet voivat sisältää epämääräisiä ja myrkyllisiä aineita tiemaalista ja lattiavahasta amfetamiiniin ja malarialääkkeeseen.  Tullin mukaan lääkerikosten ja -rikkomusten määrä on nelinkertaistunut neljässä vuodessa. WHO:n tutkimuksen mukaan 80 prosenttia väärennetyistä lääkkeistä kulkee internetkaupan välityksellä.

Ajankohtainen asia on paraikaa esillä myös europarlamentin ympäristövaliokunnassa. Komissio jätti väärennettyjä lääkkeitä koskevassa direktiiviehdotuksessa nettikaupan kokonaan mainitsematta, mikä aiheutti jo paketin alussa kritiikkiä parlamentin keskusteluissa.

Keskusteluissa on ollut erilaisia keinoja epämääräisen nettikaupan hillitsemiseksi, mutta pelkillä kielloilla ei paljoa aikaansaada. Riittävä määrä kansainvälistä yhteistyötä, tiukkaa valvontaa ja tehokkaita rangaistuksia voisi tuoda jonkin avun ihmisten henkeä ja terveyttä uhkaavalle piraattipuoskaroinnille.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista