Kannanotot

Blogi

Uutta, ei vanhaa energiaa!

7.7.2010 Blogi

Entisen Neuvostoliiton malliin mitä tarpeettomimpia kapistuksia tuotettiin uskollisesti viisivuotissuunnitelman mukaisesti huolimatta siitä, ostiko niitä kukaan ja millä hintaa. Vaikka maailma ja tavat ympärillä muuttuivat, vanhoissa tavoissa roikuttiin päättäväisellä hulluudella. Tarina ei päättynyt vanhan voittoon, päinvastoin.

Suomen energiapolitiikka uhkaa tehdä maastamme samankaltaisen vanhentuneiden, haitallisten käytäntöjen linnakkeen. Ydinvoimainnostusta eivät puolla ylivertaiset edut – ei hinta, ei teknologinen uutuus, ei turvallisuus. Uuteen vaatteeseen puettu vanha ydinvoimalanmötikkä edustaa mennyttä, mistä monet muut maat ympäri maailman pyrkivät eroon.

Tulevaisuus on uusiutuvien. Tämän todistavat niin useat korkeantason tutkimukset kuin uusiutuviin suuntautuvat, alati kasvavat yksityiset investoinnit.

European Climate Foundation äskettäin julkaisema Roadmap 2050 lukeutuu näihin tutkimuksiin. Tiekartan laatimiseen on osallistunut muiden muassa McKinsey&Company, ja raportista selviää, että Euroopan on teknisesti mahdollista sekä taloudellisesti kannattavaa siirtyä 80-100 prosenttisesti uusiutuviin vuoteen 2050 tultaessa.

Uusimpiin megaluokan uusiutuvien projekteihin lukeutuu viikon alussa esitelty, pääosin ranskalaisten firmojen varaan rakennettu Transgreen -aloite. Kolmentoista yrityksen yhteenliittymän tavoitteena on tuottaa projektin lopussa 20 gigawattia vihreää energiaa (aurinko- ja tuuli-), josta neljännes on tarkoitus tuoda Eurooppaan ja lopulla kattaa Afrikan kasvavaa energiantarvetta.

Samalla yritykset myös investoivat Välimeren puolikkaat yhdistäviin korkeajännitteisiin tasavirtakaapeleihin (HVDC), jotta tuotettua energiaa on mahdollista kuljettaa tehokkaasti myös pidempiä matkoja. Kaapelit toimivat erinomaisesti Supergrid-aloitteen ”palapeleinä” (supergridistä enemmän esimerkiksi ”Sirpa Sanonut” -osiossa 19.5.2009)

Transgreen-aloitteen lisäksi myös lähinnä saksalaisvoimin rakennettu Desertec-projekti tähtää Pohjois-Afrikan auringon hyödyntämiseen. Desertecin tavoitteena on tuottaa energiaa kattamaan jopa 15% EU:n energiantarpeesta.

Lisää Transgreen-aloitteesta ja pohdintaa erityisesti EPR-ydinvoimalan ongelmista löytyy maanantain (6.7.) Le Figarosta ja saman päivän L’Echos-lehdestä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista