Länsimaisen demokratiaihanteen mukaan vallan tulee olla mahdollisimman lähellä kansalaista. Paikallishallinto ei kuitenkaan pysty vastaamaan kaikkiin ihmisten elämään vaikuttaviin asioihin. Eikä näin tarvitse ollakaan.
Mielestäni ei ole olemassa tärkeitä ja vähemmän tärkeitä paikkoja tehdä päätöksiä. On vain olemassa erilaisia areenoita erilaisille päätöksille. Usein pyramidiksi kuvattu hallintorakennelma ei ole hierarkkinen rakennelma, vaan pikemminkin monimuotoinen legotalo, jonka osaset täydentävät toisiaan. Jos yhden palikan irrotat alhaalta, se romahduttaa ylemmät palikat.
Maailmanjärjestö YK päättää ihmisiä ympäri maapallon koskettavista asioista. Alueellinen järjestö EU takaa alueensa kansalaisille rauhaa, vakautta ja taloudellista vaurautta. Osana alueellista järjestelmää Suomen valtio takaa maan kansalaisille tasa-arvoisen koulutuksen, turvaa sosiaaliset oikeudet ja vastaa kansallisesti maustaen EU:n päätöksien toteuttamisesta, Kunnan hartioilla on kansalaisten arjessa vahvimmin läsnä olevien asioiden hoitaminen.
Alueiden kehitystä varten luotu Euroopan Unionin rakennerahasto on esimerkki siitä, miten kansainväliset ja paikalliset toimijat kohtaavat hallinnossa. Hämeenlinnan Verkatehtaan muuttaminen teollisuusrakennuksesta kulttuurikeskukseksi tapahtui suurimmaksi osaksi EU-rahoitteisesti. Hämeen Ammattikorkeakoulun monet projektit saavat niin ikään tukea unionilta. Meneillään on muiden muassa ympäristöteknologiahanke, jossa teknologian kehittämisen lisäksi selvitetään sen markkinoillepääsyn helpottamista.
Hallintomallien ei tule olla vain hierarkkisia laatikkoleikkejä. Kuntahallinnon tulee olla joustavaa, reagoivaa ja kuntalaista lähellä olevaa. Jotta kansalaisten palveluita voidaan tehokkaasti tuottaa, se tarvitsee tuekseen riittävän määrän hallintoa: hallintoa saa ja tulee tehostaa, mutta tehostamisesta ja säästämisestä ei saa tulla itseisarvo. Joskus tuntuu, että meneillään olevassa kuntauudistuksessa unohtuu, ettei kuntien yhdistyessä synny vain karsittavia tuplavirkoja, vaan myös tuplamäärä työtä.
Uudistuksen yksi suurimmista haasteista on sen takaaminen, että eri alueille ja ihmisille kyetään takaamaan riittävät ja tasapuoliset palvelut. Kuntien yhdistäminen vahvistaa kuntademokratian toteutumista paremmin, kuin kuntayhtymät. Lähestyvät kuntavaalit antavat kansalaisille oivan mahdollisuuden varmistaa se, että muutoksessa aina piilevä mahdollisuus toteutuu. Jokaisella äänestäjällä on vastuunsa siitä, miten kunnassa asioista päätetään. Äänioikeuden käyttäminen on demokratian takuusinetti. Mieti harkiten, kenelle sinä haluat antaa asiasi päätettäväksi.