Kannanotot

Globaali Eurooppa Kannanotot

Ukrainan tuen on jatkuttava horjumattomana

21.10.2022 Globaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Venäjän viimeaikaiset siviileihin kohdistuneet iskut Ukrainassa, myös pääkaupunki Kiovassa, ovat täysin tuomittavia. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että EU lisää tukeaan Ukrainalle, lisää pakotteita Venäjää vastaan ja säilyttää yhtenäisen rintamansa. Täysistunto käsitteli Ukrainan sotaa kolmeen otteeseen tällä viikolla. Tiistai sisälsi keskustelut sekä sodan vaikutuksista Euroopalle että Ukrainan pakolaisista, ja torstaina keskustelimme ja äänestimme päätöslauselmasta Ukrainan kulttuurin ja identiteetin tukemiseksi.

Tiistain ensimmäisessä keskustelussa parlamentti keskusteli komission ja neuvoston edustajien kanssa toimista EU:n energiakriisin lievittämiseksi. Agendalla oli esimerkiksi energiayhtiöiden lisävoittojen windfall-vero, jota parlamentti on vaatinut toukokoon täysistunnon päätöslauselmassa ja uudelleen heinäkuun täysistuntokeskustelussa. Toivon komissiolta pikaisia toimia elinkustannusten nousun helpottamiseksi ja Euroopan yhtenäisyyden lisäämiseksi. Parlamentti keskusteli myös ukrainalaisista pakolaisista, joita tällä hetkellä on saapunut EU:n alueelle yli neljä miljoonaa. Sotaa pakenevia ihmisiä on aina autettava, ja toivon jokaisen jäsenmaan osallistuvan pakolaisten auttamiseen, kuten kuuluu.

Torstaina täysistunto hyväksyi päätöslauselman Ukrainan kulttuurin ja identiteetin tukemiseksi. Päätöslauselmassa todetaan Venäjän järjestelmälliset toimet ukrainalaisen kulttuurin hävittämiseksi Haagin sopimuksen vastaiseksi sotarikokseksi ja painotetaan kiinnittämään huomiota ukrainalaisen kulttuuriperinnön tukemiseen osana humanitaarista apua. Venäjän toteuttamat väestön pakkosiirrot ja yritykset hävittää ukrainalainen identiteetti ovat täysin tuomittavia, ja EU:n on paremmin huomioitava Ukrainan kulttuurin ja identiteetin tukeminen antamassaan tuessa. Unesco on todennut, että sodan aloitettuaan Venäjä on vahingoittanut 192 kulttuuriperintökohdetta Ukrainassa.

Lisäksi Euroopan parlamentin mielipiteenvapauden Saharov-palkinto julistettiin myönnettäväksi Ukrainan kansalle. Palkintoseremonia pidetään 14. joulukuuta Strasbourgissa.

 

Lue lisää:

Hyväksytty teksti solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan kulttuurialalla ja yhteisestä hätäapumekanismista kulttuurialan elvyttämiseksi Euroopassa

 

Teksti on osa lokakuun II uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista