Kannanotot

Blogi

Turvallisesti kaupoilla

18.12.2013 BlogiVauras Eurooppa Kannanotot

Joulunalusaika on kauppojen vilkkainta sesonkia. Lahjakääröihin katoaa niin elektroniikkaa kuin vaatteita, kirjoja ja lahjakuponkejakin. Lahjoilla halutaan riemastuttaa ja yllättää – iloisesti. Ikävä yllätys voi syntyä, jos lahja ei toimikaan niin kuin pitäisi; jos uusi vaate aiheuttaa kummallista ihottumaa tai elektroniikkavempain hajoaa käsiin.

Kuluttajien täytyy pystyä luottamaan siihen, että kaupoissamme myydään vain sellaisia tuotteita, jotka täyttävät niille asetetut turvallisuutta, kestävyyttä tai vaikkapa ympäristöystävällisyyttä koskevat kriteerit. Näin ei kuitenkaan aina ole. Tämän todistaa joka syksy julkaistava komission vuosikatsaus, joka käsittelee Euroopassa vaaraa aiheuttavista tuotteista tehtyjä ilmoituksia. Ylivoimaisesti eniten näitä tehtiin vuonna 2012 vaatteista ja tekstiileistä, leluista ja elektroniikkalaitteista.  Kysymys on vakavimmillaan ihmishengistä. Loukkaantuminen, vaarallisille kemikaaleille altistuminen ja kuristuminen olivat Euroopan-laajuisesti yleisimmät syyt ilmoittaa tuote EU:n yhteiseen tuoteturvallisuuden tiedonvaihtojärjestelmään, RAPEX:iin. Yksin Suomesta tehtiin vuonna 2012 reippaasti yli 100 ilmoitusta: näistä suuri osa koski leluja ja sähkölaitteita.

Viime vuonna Euroopan-laajuisesti markkinoilta vedettiin muiden muassa käsienpesuaine, jonka bakteeripitoisuus oli niin kova, että se aiheutti vakavan infektion iholle. Myynnistä vedettiin myös polkupyöriä, joiden etuhaarukka saattoi irrota pienemmästäkin pompusta ja ripsiväri, jonka kemikaalit aiheuttivat vakavaa ärtymystä silmille.

Ylivoimaisesti suurin osa vaarallisiksi ilmoitetuista tuotteista saapuu Euroopan markkinoille Kiinasta. Haasteena on EU-alueelle tuotavien tuotteiden tehokas valvonta ulkorajoilla – nykyisillä valvontaresursseilla viranomaisten haaviin jää vain pintapuolinen raapaisu. Ongelman laajuudesta kertoo jotain se, että komission arvioiden mukaan huimat 99,7 % unionissa myyntiin tulevista tuotteista ei ole minkään viranomaisen tarkistamia.

Tuotevalvontaa koskevaa lainsäädäntöä ollaan tällä hetkellä uudistamassa: tavoitteena on valvonnan tehostaminen lisäämällä eri EU-maiden viranomaisten yhteistyötä sekä selventämällä ja osaltaan tiukentamalla valvontaa koskevia sääntöjä. Vastaan parlamentin kannasta tähän lainsäädäntöön.

Kun rajat ovat avoimet tavaroiden liikkua EU-maasta toimeen, on tuoteturvallisuuden varmistaminen kaikkien jäsenmaiden yhteinen vastuu. Tehokkaampi yhteispeli on valttia esimerkiksi tuotteiden testauksen ja näistä vaihdettavien tietojen osalta. Kun talouskriisin kurjistamista valtioiden kukkaroista on vaikea nipistää lisää resursseja vielä nykyistä tehokkaampaan valvontaan, on yhteistyön tiivistäminen ainoa vaihtoehto – työsarkaa riittää.

 Kolumni ilmestynyt Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 18.12.2013

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista