Atlantin sinievätonnikala on Maailman luonnonsäätiön kymmenen silmälläpidettävän lajin listalla. Välimerellä ja Atlantilla elävän lajin kohtalona on laiton ja laillinen liikakalastus. Nykyisellä saalistusvauhdilla lisääntymiskykyinen kanta on lähes hävinnyt jo parin-kolmen vuoden kuluttua.
Sinievätonnikalan kohtalosta päätetään maaliskuussa Dohan CITES-kokouksessa, jossa eritoten Japani vastustaa lajin lisäämistä liitteen I lajilistaan, jolloin sillä käytävä kauppa kiellettäisiin kokonaan. Japanin mukaan laadukkaaseen sushiin käytettävän kalan kauppakielto uhkaa maan kulttuuria. Japani kuluttaakin noin 80 prosenttia maailman sinievätonnikalansaaliista ja parhaista kaloista maksetaan huutokaupoissa jopa tuhannen euron kilohinta.
Japanin linja on lyhytnäköinen, sillä näin se vain varmistaa omat tonnikalakulttuurinsa nopean lopun. Kaupan kieltäminen nyt takaisi kantojen uusiutumisen ja mahdollistaisi sinievätonnikalan järkevän pyynnin jossain tulevaisuudessa.
Myös Euroopassa mielipiteet ovat jakautuneet. Kiivaita vastustajia löytyy välimereltä muun muassa Malta. Neuvostossa tosin Italia ja Ranska ovat jo muuttamassa kantaansa sinievätonnikalan puolelle. Parlamentti äänestää ensi viikolla Strasbourgissa omasta kannastaan.
Euroopan unioni ei ole sopimusosapuoli, mutta sekä komission että parlamentin näkemyksillä on silti painoarvoa. Itse johdan myös Euroopan parlamentin delegaatiota Dohan CITES-kokouksessa, jossa toivottavasti päätetään säilyttää tonnikalat.