Kannanotot

Blogi

Toimittajien turvallisuus on taattava kaikissa tilanteissa

3.5.2022 BlogiGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Elämme keskellä jatkuvaa uutisvirtaa, joka ei nuku tai lepää hetkeäkään. Mitä enemmän näemme kohdennettuja uutisia ja olemme sosiaalisessa mediassa, tai vain ihan omalla laitteellamme verkossa, sitä enemmän eri algoritmit tekevät meistä tulkintojaan. Kaikki saamamme tieto sekä kuluttamamme viihde ja uutiset ovat yhä enemmän algoritmien kuratoimaa sisältöä.

On ilmiselvää, että nyky-yhteiskunnissamme tarvitsemme kipeästi laadukasta journalistista sisältöä ja riippumatonta mediaa nostamaan esille ja tulkitsemaan piileviä epäkohtia sekä raportoimaan luotettavasti paikan päältä. Tämä on korostunut muun muassa Ukrainan sodan aikana. Tarvitsemme viestintää, johon voi luottaa.

Tänään 3. toukokuuta on kansainvälinen lehdistönvapauden päivä, jonka teema tänä vuonna on journalismi digitaalisessa maailmassa ja se, kuinka digitaalisuus on vaikuttanut toimittajien turvallisuuteen, yksityisyydensuojaan ja pääsyyn tiedonlähteille.

Tarvitsemme vahvan kansainvälisen sopimuksen, joka suojelee toimittajia ja sananvapauttamme globaalisti. Lisäksi EU:n tulisi auttaa kolmansissa maissa työnsä vuoksi hengenvaarassa olevia toimittajia erityisellä suojelu- ja viisumiohjelmalla, jollaista olen aiemmin ehdottanut naisihmisoikeuspuolustajille.

Koska demokratiamme kohtaavat monia haasteita, kuten laajalle levinnyttä disinformaatiota ja misinformaatiota sekä valeuutisia ja niitä levittäviä trollitehtaita, meidän on luotava sellainen ympäristö, jossa media voi täyttää tehtävänsä sekä vallan vahtikoirana että neljäntenä valtiomahtina. Kansalaisilla tulee olla pääsy monipuolisiin ja riippumattomiin uutislähteisiin ja toimittajien työolot ja turvallisuus on taattava. On valitettavaa, että kehitys Euroopassakin on ollut tässä asiassa viime vuosina negatiivista. Vapaa media on demokratian elinehto, ja meidän pitää tehdä kaikkemme toimittajien turvallisuuden takaamiseksi joka tilanteessa.

Toimittajien työolot ovat monissa maissa muuttuneet erityisen haastaviksi, ja he kohtaavat työssään liian usein uhkailua ja pelottelua sekä väkivaltaa. Euroopan neuvosto raportoi vuodesta toiseen toimittajien turvallisuuden heikkenevän Euroopassa. Erityisen huolestutettavia ovat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomiot, jotka paljastavat jatkuvia puutteita sananvapauden suojelussa kansallisissa oikeuskäytännöissä ja oikeusistuimissa sekä näyttävät, että kansalliset tuomioistuimet epäonnistuvat jatkuvasti Euroopan ihmisoikeussopimuksen huomioimisessa.

Myös uutiset Suomen sijoituksen tippumisesta kansainvälisessä Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausvertailussa ovat huolestuttavia. Suomi tippui tänä vuonna sijalle viisi viime vuoden toiselta sijalta. Järjestön mukaan tippuminen johtuu muun muassa Helsingin Sanomien toimittajien saamista syytteistä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.

Hyvää lehdistönvapauden päivää!

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista