Kannanotot

Blogi

Tiukennettu päästökauppajärjestelmä on puhtaan etu ja likaisen haitta

19.2.2013 BlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Parlamentin ympäristövaliokunta päätti tänään – pitkällisten ja tunteikkaiden keskustelujen jälkeen- kiristää päästöoikeuksien kauppaa. Päätös niin kutsutusta takapainottamisesta on hyvä uutinen niille, jotka ovat viime vuosina vahvasti panostaneet puhtaaseen teknologiaan ja uusiutuviin energiamuotoihin.

Ympäristövaliokunta on päätöksessään oikeassa. Silti korjausliike on vain pieni askel oikeaan suuntaan – tulevaisuudessa häämöttää pakollinen päätös päästökauppajärjestelmä syvemmälle käyvästä uudistuksesta. Päästöoikeuden hinta on jo vuosikausia kitkutellut lähellä ilmaista. Tämä ei ymmärrettävästi kannusta yrityksiä innovoimaan uuden ja kestävän talouden ratkaisuja – sellaisia uusia työpaikkoja ja talouden kestävää kasvupohjaa luovia ratkaisuja, joita Eurooppa tarvitsee.

Tulee muistaa, ettei päästökauppajärjestelmä ole syntynyt tyhjästä, vaan se on lainsäädännöllä luotu markkina. Kyse ei siis ole siitä, etteikö markkinamekanismin annettaisi toimia – kyse on siitä, että järjestelmässä on alunperinen valuvika: ilmaisia päästöoikeuksia kelluu markkinoilla ylijäämäksi asti. Osalla toimijoista siinä määrin, ettei kaupoille tarvitse lähteä lainkaan tulevina vuosina, vaikka tarvetta tuotannon puhdistamiseen päästöistä olisi.

Päinvastoin: useille yrityksille on – nykyisen järjestelmän puitteissa ymmärrettävästi täysin oikeutetusti – mahdollista tehdä voittoa päästöoikeuksilla sen sijaan, että oikeuksista olisi aidosti niukkuutta. Tämän voi kuka tahansa käydä varmentamassa esim. Euroopan suurimpien teräs- ja sementtiteollisuuden yritysten tilinpäätöksistä: päästöoikeuksista on kotiutettu satojen miljoonien voittoja.

Muutoksessa on aina voittajia ja häviäjiä. Ellemme korjaa päästökaupan puutteita niin tuemme kaksin käsin ilmastonmuutosta pahentavaa tuotantoa. Meidän tulee rakentaa järjestelmä, jossa voittaja on aidosti huipputeknologialle rakentuva, vihreä ja kilpailukykyinen Eurooppa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista