Kannanotot

Blogi

Tiedotusvälineiden vapautta vahvistettava EU:ssa

4.12.2020 BlogiGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Marraskuun täysistunnossa Euroopan parlamentissa äänestettiin mietinnöstä, joka peräänkuuluttaa tiedotusvälineiden vapauden vahvistamista EU:ssa. Parlamentti hyväksyi tekstin erittäin selvällä enemmistöllä. Hyvä näin – on tarpeellista, että Euroopan parlamentti tukee näkyvästi median vapautta ja riippumattomuutta. Tiedotusvälineiden vapaus on osassa EU-jäsenmaista, kuten Maltalla, Unkarissa ja Puolassa, jatkuvasti huonontunut viime vuosien aikana, ja toimittajien murhia tapahtuu myös Euroopassa. Median vapaus ja monimuotoisuus ovat perusedellytykset demokraattiselle, vapaalle ja avoimelle yhteiskunnalle.

Mietintö käsittelee toimittajien suojelua Euroopassa, vihapuhetta, disinformaatiota ja alustojen roolia näiden ehkäisyssä. Vihapuhe ja disinformaatio aiheuttavat yhteiskuntien polarisoitumista, mitä puolestaan käytetään poliittisesti hyväksi. Tämän kierteen on loputtava. Tulevissa mietinnöissä ja EU-lainsäädännössä on entistä tiukemmin puututtava esimerkiksi sosiaalisen median alustoilla leviävään väärään tietoon ja vihapuheeseen, myös naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan vihapuheeseen ja ahdisteluun.

Sitä, mitä ei tiedä, ei ole olemassa, eikä sitä voi korjata. Ilman toimittajien työtä ongelmat ja epäkohdat eivät paljastuisi, eikä isoon osaan maailman ongelmista puututtaisi. Siksi toimittajien turvallisuus on niin tärkeää. Toimiva, puolueeton ja valtaapitäviä haastava media on perusedellytys demokratialle. Toimittajiin kohdistuva väkivalta ja sen rankaisemattomuus kertovat karua kieltään yhteiskunnista, joissa rikokset tapahtuvat. Se on usein oire pahenevista konflikteista, demokratian ja oikeusvaltion rapautumisesta sekä lisääntyvistä ihmisoikeusrikkomuksista, korruptiosta ja rikollisuudesta.

Toimittajiin kohdistuvat rikokset ja vihapuheen ja disinformaation leviämisen salliminen ovat vakava uhka sananvapaudellemme ja jokaisen oikeudelle saada luotettavaa, todenmukaista tietoa.

Lue lisää:
Tiedotusvälineiden vapauden vahvistaminen: toimittajien suojelu Euroopassa, vihapuhe, disinformaatio ja alustojen rooli

Kuva: European Union 2019 – Source: EP / Jean-Christophe Verhaegen

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista