Kannanotot

Blogi

Terveys ja teknologia – kasvua, säästöä ja parempaa palvelua

14.4.2014 BlogiInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutVauras Eurooppa Kannanotot

website-believeinpeople-pietikainen

Jos minun pitäisi valita Suomelle yksi ainoa tulevaisuuden menestysala, valintani olisi ehdottomasti terveys- ja hyvinvointiteknologia. Uskon, että alalle syntyy tulevaisuudessa runsaasti uusia menestyviä suomalaisyrityksiä, jos panostamme alan osaamiseen. Samalla terveyspalvelujen laatua voidaan parantaa kustannustehokkaasti. Toimiala on jo nyt tärkeä suomalaisessa teollisuudessa, sillä se vastaa 38 prosentista maamme huipputeknologian viennistä.

Koko terveydenhoitojärjestelmä pitäisi kääntää päälaelleen: nykyisin terveyskeskukset ovat sairaustehtaita. Ratkaisuehdotukseni terveydenhuollon ongelmiin on oma- ja etähoidon tehostaminen nykyaikaisen terveys- ja hyvinvointiteknologian avulla. Diagnostiikkaa, apuvälineitä ja robotiikkaa olisi mahdollisuus hyödyntää paljon nykyistä enemmän. Sairauksien ennaltaehkäisy on aina niiden hoitoa edullisempaa. Sairastaminen maksaa, terveys tulee halvemmaksi.

 

Väestön ikääntyminen ja kroonisten sairauksien lisääntyminen pakottavat päättäjät miettimään myös EU:ssa, miten terveyspalvelut voidaan jatkossa tuottaa laadukkaammin ja tehokkaammin. Mitä enemän olen työssäni Euroopan parlamentissa terveys- ja hyvinvointiteknologiaa koskeviin asioihin perehtynyt, sitä innostuneemmaksi olen aiheen tärkeydestä tullut. Oman ryhmäni pääneuvottelijana sisämarkkinavaliokunnan lausunnossa sähköisen terveydenhuollon kehittämisohjelmasta ajoin yleiseurooppalaisia standardeja, koska ne ovat edellytykset laadukkaille palveluille ja aidosti toimiville mahdollisuuksille kehittää uusia tuoteinnovaatioita euroopanlaajuisille markkinoille.

Kiinnostava uusi avaus EU-tasolla on mobiiliterveydenhuollon kehittäminen. Euroopan komissio käynnisti aihetta koskevan keskustelun viime viikolla julkaisemallaan vihreällä kirjalla. Komission vihreät kirjat ovat asiakirjoja, joilla käynnistetään koko EU-alueen kattavia keskusteluja erityisen tärkeistä aiheista. Keskustelut voivat johtaa komission lainsäädäntöehdotuksiin, jos keskustelunavaus saa kannatusta.

Mobiiliterveydenhuolto – m-terveys – on osa EU:n sähköisen terveydenhuollon kehittämisohjelmaa, joka käynnistettiin vuosituhannen alussa. Sähköisen terveydenhuollon ideana on luoda terveydenseurantajärjestelmiä, jotka mahdollistavat terveystietojan nykyistä tehokkaamman ja monipuolisen seuraamisen, tallentamisen ja käyttämisen.

Terveyspalvelujen ja -tietojen sähköistämisellä jokaisen ihmisen terveyshistoria saadaan yhteen paikkaan, esimerkiksi pilvipalveluun. Terveystiedot ovat asiakkaan omassa käytössä ja hänen suostumuksellaan myös julkisen tai yksityisen terveydenhuollon asiantuntijoiden käytettävissä.

Näin voidaan olennaisesti parantaa terveystietojen tarkkuutta ja saatavuutta, kun ne ovat ajasta ja paikasta riippumatta aina käytettävissä. Konsultaatio on mahdollista jopa globaalisti, jos EU-tasoisella sääntelyllä varmistetaan tietojen yhteensopivuus.

Tämä kaikki tietenkin edellyttää nykyistä parempaa tietoturvaa. Myös mobiililaitteita ja ohjelmia tulee kehittää sellaisiksi, että kotona tehdyt mittaukset siirtyvät automaattisesti omiin sähköisiin tietoihin.

E-terveys myös mahdollistaa lääkärin kanssa käytävän konsultaation kotoa käsin vaikkapa kännykän sovelluksella tai television kosketusnäytöllä. Jotta järjestelmät voivat toimia, terveydenhuollon ammattihenkilöstön ja potilasjärjestöjen sekä itse käyttäjien tulee olla mukana kehittämässä palveluja. Kotisairaanhoidon on voitava olla apuna niille henkilöille, jotka kotona tarvitsevat tukea ja apua palvelun tai laitteen käyttämiseen, olipa sitten kyse mittauksesta tai tulkinnasta tai yhteyden muodostamisesta.

Komission mobiiliterveydenhuoltoa koskeva aloite käynnistää konsultaation, jolla kerätään näkemyksiä siitä, mitkä ovat alan suurimmat haasteet ja pullonkaulat. Avoimeen konsultaatioon voi osallistua jokainen, jolla on ajatuksia ja näkemyksiä mobiiliterveydenhuollon kehittämisestä.

Avoin konsultaatio on hyvä mahdollisuys myös suomalaisille alan toimijoille vaikuttaa terveys- ja hyvinvointiteknologian kehitysedellytyksiin tulevaisuudessa. Miten alan yrittäjyyttä voitaisiin edistää? Millaisia hyviä käytänteitä tulisi levittää laajempaan käyttön? Miten mobiililaitteiden tietosuoja varmistetaan? Kun applikaatioita ei toistaiseksi säädellä lainsäädännöllä, ovatko ne turvallisia? Ja jos ongelmia ilmenee, kenellä on vastuu? Miten m-terveys ulottuu kaikkien saataville, kun tällä hetkellä vain kolmasosalla eurooppalaisista on nettiyhteys matkapuhelimessaan?

Avoimeen konsultaatioon mobiiliterveydenhuollosta voit osallistua täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista