Kannanotot

Blogi

Teollisuuden päästöille rajoja

5.5.2010 Blogi

Ympäristövaliokunnassa äänestettiin tänä aamuna vaalienjälkeisen ajan kenties painavin paketti.

Teollisuuden päästöjä koskevaa, niin kutsuttua IPPC-direktiiviä, on kuumeisesti työstetty toisen lukemisen muotoon viimeisen reilun kuukauden ajan. Parlamentin ensimmäisen lukemisen tiukennukset komission ehdotukseen muuntuivat valitettavasti neuvoston käsittelyssä laajennetuiksi poikkeuksiksi ja vanhojen raja-arvojen ja määräaikojen venyttelyksi. Parlamentissa oli tahtoa korjata lainsäädäntöä tiukempaan suuntaan.

IPPC-direktiivillä pyritään rajoittamaan ihmisille, ympäristölle ja ilmastolle haitallisia teollisuudenpäästöjä. Valitettavasti toinen lukeminen ympäristövaliokunnassakin oli ensimmäistä kivuliaampi: huolet teollisuuden kilpailukyvystä nousivat äänekkäinä esille ja esimerkiksi poikkeusten tiukentaminen ja karsiminen ei onnistunut aivan ensimmäisen lukemisen tapaan. Tämä on erittäin surullista, sillä löyhät säännöt eivät ole kenenkään etu: eivät teollisuuden eikä ympäristön.

Määräaikojen ja päästörajojen löyhennyksellä rangaistaan niitä, jotka ovat ottaneet ympäristö- ja terveyshaasteen tosissaan ja palkitaan niitä, jotka ovat vitkastellen laahustaneet perässä. Jo teollisuudenpäästöjen aiheuttamat terveyshaitat yksin ovat huomattavia: mm.  European Respiratory Society on arvioinut nykyisten ilmansaasteiden aiheuttavan vuosittain noin 370 000 ennenaikaista kuolemaa, korkeita lääkekuluja ja miljoonittain sairaslomapäiviä. Pienemmistä saastepilvistä syntyvät säästöt terveydenhuollon ja hyvinvoinnin saralla ovat huomattavat. Kustannuksia ei saa tässäkään asiassa tuijottaa yksisilmäisesti sektoreittain.

Toinen aamun äänestyksistä, niin ikään toisessa lukemisessa, käsitteli laitonta puukauppaa. Direktiivillä halutaan rajoittaa aiempaa tehokkaammin laittoman puutavaran tuontia EU-alueelle ja sillä sisämarkkinoilla käytävää kauppaa. Aivan kuten IPPC:n osalta, niin myös laittomien hakkuiden osalta neuvosto pyrki vesittämään parlamentin ensimmäisen lukemisen kannan. Tänään parlamentti äänesti uudelleen yleisestä laittomalla puulla käytävän kaupan kiellosta.

Viikko Brysselissä on muutoinkin äänestystentäyteinen. Strasbourgin ”tuhkaviikolta” Brysselin mini-istuntoon on siirretty äänestettäväksi koko joukko tuolloin peruuntuneita äänestyksiä. Painavimpiin lukeutuvat eri EU-elimille myönnettävät vastuuvapaudet: budjetin valvojan roolissaan parlamentti pitää huolta siitä, että eri toimielimet ovat käyttäneet niille myönnetyt varat asianmukaisesti. Vuoden 2008 varainkäytön osalta murheenkryyni on jälleen neuvosto – samoin kuin viime vuonna, parlamentissa on jälleen harkinnassa vastuuvapauden lykkääminen siihen, kunnes neuvosto antaa lisäselvitystä käyttämistään varoista.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista