Kannanotot

Blogi

Taloudellisesta protektionismista

12.2.2009 Blogi

Tämänhetkinen EU-puheenjohtaja Tshekki ilmoitti eilen kutsuvansa EU-johtajat ylimääräiseen kokoukseen etsimään keinoja, joilla hillitä talouskriisiä. Tshekin kutsu on erityisesti vastaus unionissa kuumana vellovaan keskusteluun jäsenmaiden lisääntyvästä taloudellisesta protektionismista. Viimeisimpänä närää on herättänyt Ranskan ilmoitus aikomuksistaan tukea autoteollisuuttaan kahdeksalla miljardilla eurolla.

Jäsenmaiden lisääntyvä unilateralismi yhteisten unioninlaajuisten toimien sijaan on erittäin huolestuttavaa. Viimeksi pari viikkoa takaperin IMF:n johtaja Strauss-Kahn varoitti euroalueen vakauden olevan vakavassa vaarassa, jolleivät EU-alueen hallitukset koordinoi elvyttäviä toimiaan tarkemmin.

Unionin vakaus- ja kasvusopimuksen rinnalle olisikin luotava pikimmiten ’vauraussopimus’. Vauraussopimuksen tarkoituksena on huolehtia siitä, että elvytykseen yhteisesti ja kansallisesti varatut varat suunnattaisiin yhteisten päämäärien saavuttamiseksi hajanaisten kansallisten suunnitelmien sijaan. Köydenvedon asemesta koko elvytysvara olisi käytettävä koordinoidusti yhteisten päämäärien saavuttamiseksi, unohtamatta panostuksia mm. ympäristöteknologiaan. Mielestäni mielekästä olisi myös vakavasti harkita mahdollisuutta sijoittaa osaa elvytyspaketin rahoista pääomasijoitusyhtiöihin sillä ehdolla, että nämä puolestaan sijoittavat varoja vihreisiin hankkeisiin ja teknologioihin.

Kun talouskriisin yhteydessä nyt rakennetaan uusia pelisääntöjä eri rahoitusalan toimijoille, tulee pitää huoli siitä, että kullekin toimijalle laaditaan nimenomaan sille sopivat säännöt. Olin eilen puhumassa pääomasijoittajien tilaisuudessa tästä säätelyn uudistamisesta. Tilaisuudessakin nostettiin vahvasti esille se näkökohta, että toimijoiden ollessa erilaisia ei niitä ole tehokasta tai mielekästä säädellä samoilla säännöillä: kukin tarvitsee omanlaatuisensa sääntelypaketin. Pelisäännöistä on myös erittäin tärkeää sopia globaalisti.

Päivän kuvassa alkuviikosta Brysselissä vieraillut kotimaanryhmä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista