Hyvää kansainvälistä lasten oikeuksien päivää!
Toisinaan tuntuu unohtuvan, että lapset ovat pieniä ihmisiä, joilla on oikeutensa. Heille kuuluvat yhtäläiset ihmisoikeudet; oikeus tulla kuulluksi, tehdä valintoja ja päätöksiä oman kykynsä ja kehitystasonsa mukaisesti, oikeus erilaisuuteen ja kunnioitukseen ja oikeus tulla otetuksi vakavasti. Lapsilla on oikeus vaikuttaa ja tehdä, ei vain olla teon kohteena.
Suomessa yksi näkyvimpiä ongelmia näiden oikeuksien toteutumiselle on koulukiusaaminen. Sitä esiintyy jokaisessa kaupungissa, kunnassa, koulussa ja luokassa. Etnisyys, uskonto, paino, pituus, hiustenväri, silmälasit, harrastukset tai vanhempien ammatti. Mikä tahansa kelpaa sorsimisen ja haukkumisen syyksi – ja yksikään syy ei ole puolustettava.
Kiusaamisella on kaksi uhria. Kiusattu kärsii tilanteesta henkisesti, toisinaan myös fyysisesti. Usein kiusaaja purkaa omaa pahaa oloaan tai ongelmiaan toiseen. Lapsen hätään ja ahdistukseen pitää suhtautua vakavasti. Nuorta ei saa jättää yksin selviämään tilanteesta, jonka käsittelyyn hän ei vielä kykene.
Kiusatuista ja kiusaajista moni vieraantuu ikäisistään ja syrjäytyy. Nuorten syrjäytymistä ei pidä ohittaa olankohautuksella, sillä lukuja kuullessa huolestuu väkisinkin tulevaisuudesta. Joka viides nuori on masentunut ja viisi prosenttia joutuu turvautumaan erityissairaanhoidon apuun. Kiusaaminen jättää usein pysyviä psyykejälkiä ihmiseen. Yhteiskunnan ulkopuolelle syrjäytyneen nuoren kustannus yhteiskunnalle on miljoona euroa. Syrjäytymisen hinta nuorelle itselleen on mittaamaton.
On tärkeää pohtia miten koulu tukee yksilöä ja miten perhe ja yhteisö tukevat lapsen kasvua. Koulukiusaaminen ei ole vain perheen tai koulun sisäinen asia, vaan meidän pitää luoda puitteet uudenlaiselle yhteisöllisyydelle. On luotava turvallinen paikka, missä lapsilla on oikeus tulla kuulluksi. On luotava uudenlaisia rakenteita, joissa yhteisö yhdessä – kiusaajan ja kiusatun vanhemmat, opettajat ja nuoret – tukee toisiaan ja puuttuu nollatoleranssilla välittömästi kiusaajan toimintaan.
Pahaa oloa ei voiteta sanktioimalla tai rankaisemalla, vaan syiden selvittämisellä ja aidolla halulla auttaa. Välittäminen on usein avain parempiin tuloksiin.