Kannanotot

Blogi

Suomi rikkoo EU-velvoitteitaan saimaannorpan suojelussa

14.4.2009 BlogiSirpa sanonut

Saimaannorpan puolesta käynnistettiin tänään tehokampanja Savonlinnassa. Olin ympäristöministerinä aikoinani julistamassa saimaannorpan pesintärauhaa. Olen sen jälkeen vieraillut useita kertoja seuraamassa norpan elämää, viimeksi viime kesänä norppatutkija Tero Sipilän opastuksella.

Maailman uhanalaisimman hylkeen suojelussa on maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä päätetty uskoa edelleen pääosin riittämättömiin suojelukeinoihin. Ministeriön uusi asetus Saimaan kalastusrajoituksista vaarantaa saimaannorpan tulevaisuuden. Asetus ei sisällä keväistä verkkokalastuskieltoa, joka on välttämätön kuuttien elinmahdollisuuksien turvaamiseksi. Vuosittain syntyvistä 50–60 kuutista jopa puolet hukkuu ensimmäisen elinvuotensa aikana kalastajien verkkoihin.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei ole ottanut asianmukaisella tavalla huomioon luontodirektiiviä ja EY-tuomioistuimen oikeuskäytäntöä päättäessään uudesta asetuksesta. On olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että kalastuksen salliminen nykymuodossaan vaarantaa saimaannorpan säilymisen ja että vapaaehtoiset keinot ovat riittämättömiä.

Olen jättänyt EU-komissiolle kirjallisen kysymyksen saimaannorpan suojelutoimien riittävyydestä. Viittaan kysymyksessäni EY-tuomioistuimen tapaukseen komissio v. Irlanti (C-117/00), jossa katsottiin Irlannin rikkoneen luontodirektiiviä, koska Irlanti ei estänyt ylilaidunnuksesta aiheutuvaa riekon elinympäristön heikentymistä. Tapauksessa on paljon samankaltaisuuksia norpan suojelutilanteen kanssa.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan on pikaisesti arvioitava kalastusrajoituksia koskevan asetuksen sisältö uudelleen. Meillä on erityinen vastuu Suomen ainoan kotoperäisen nisäkkään suojelusta. Suomalaiset ovat laajasti ilmaisseet julkisuudessa tukevansa saimaannorpan suojelun tehostamista.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista